Hirmagazin.eu
Főoldal » Törvényt módosítana a drogos kismamák miatt a KDNP frakcióvezetője
Belföldi hírek

Törvényt módosítana a drogos kismamák miatt a KDNP frakcióvezetője

forrás: hirado.hu

Kiegészítené a Btk. magzatelhajtás bűntettét tárgyaló paragrafusát Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője. A politikus szerint a mai magyar szabályozás nem védi kellőképpen a magzatok egészségét. A droghasználó várandós nőkkel foglalkozó civil szervezet szerint a szigorítás nem vezetne jóra.

Hiányos a magyar törvénykezés, amely nem védik kellőképpen a magzatok egészségét – mondta a hirado.hu-nak Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Párt (KDNP) frakcióvezetője. A politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy két várandós nő kábítószert fogyasztott múlt héten, amitől olyan súlyos állapotba kerültek, hogy császármetszéssel kellett idő előtt világra segíteni a gyermekeiket.

“Ez nem tartozik a női önrendelkezés körébe”

A KDNP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője szerint a múlt héten történtek mindenképpen felvetik a magzati egészség védelmének kérdését. Hangsúlyozta, véleményes szerint az, amit a két kismama csinált, illetve semmilyen más hasonló tett – a leendő gyermek állapotának veszélyeztetése – nem tartozik a női önrendelkezés körébe.

Törvényt módosítana a drogos kismamák miatt a KDNP frakcióvezetője
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője MTI Fotó: Kovács Attila

A kormánypárti frakcióvezető szerint a Büntető törvénykönyv (Btk.) magzatelhajtás bűntettét tárgyaló 163. paragrafusába lehetne betenni a magzatok egészségének védelméről szóló részt.

A politikus azt is hangsúlyozta, bár a meglehetősen hiányos törvényi háttéren is indokolt lenne változtatni, a joginál fontosabb a társadalmi, morális szint, vagyis a szemlélet alakítása, és így a törökszentmiklósihoz hasonló esetek megelőzése. Már gyermekkorban, a diákoknak el kell magyarázni, hogy ha egy élet bontakozik a szülő testében, akkor azt óvni kell, mert hatalmas érték. Ebben a szülőknek, az iskolának és a médiának is feladata van – tette hozzá.

A magzat ellen nem lehet bűncselekményt elkövetni

Ifjabb Balsai István ügyvéd az M1 aktuális csatornán azt mondta, a törökszentmiklósi kismamák ellen csak kábítószerrel visszaélés miatt lehet eljárást indítani. Jelenleg csak élő személy lehet a sértettje életellenes vagy testi épség elleni bűncselekménynek. A törvény szerint pedig az élet a szülési folyamat megindulásával kezdődik.

Vannak országok, ahol ettől eltérő a szabályozás, például az Egyesült Államok, ahol szövetségi törvény rendelkezik a meg ne született áldozatok védelméről. 38 tagállamban büntetőjogi védelemben részesül a meg nem született magzat – mondta az ügyvéd.

Clipboard12293-1024x576

Megelőzés igen, szigorítás nem

Azzal Oberth József, a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány elnöke is egyetért azzal, hogy a megelőzés nagyon fontos, de a jogi szigorítást nem tartja jó útnak. Mint a droghasználó várandós nőkkel és gyermekeikkel is foglalkozó szervezet vezetője mondta, ha a kábítószerrel visszaélés mellett további büntetés fenyegetné ezeket a kismamákat, akkor a mostaninál is kevesebben fordulnának segítőszervezetekhez.

Oberth József hangsúlyozta, épp azt kellene elérni, hogy ezek a nők, bármi is a problémájuk, ne féljenek jelentkezni az alapítvánnyal együtt dolgozó Józan Babák Egyesületnél. Azoknak ugyanis, akikben van belátás, és lelkiismereti okokból, leendő gyermekük érdekében segítséget kérnek a civil szervezettől, sokkal több esélyük van a rendezettebb jövőre, illetve egészséges újszülött világra hozására, mint kallódó sorstársaiknak.

Ők a legjobban együttműködő szenvedélybetegek

A két szervezet a törökszentmiklósi eset után azt közölte, a szerhasználó, köztük dizájnerdrog-használó várandósokat célzó, idén tízéves programjukban megjelenő nők általában pontosan felismerik kritikus helyzetüket, más drogfogyasztó emberekhez képest szokatlanul motiváltak a fogyasztás mérséklésére vagy abbahagyására. Emiatt – megfelelő segítői közreműködéssel – példátlanul magas, évente 96-98%-os arányban kapcsolódnak be szakellátásokba.

Oberth József hozzátette, tapasztalataik szerint a kábítószer-használó nők nagy része, amint megtudja, hogy terhes, ösztönösen és azonnal megpróbálja elhagyni az anyagot, de legalábbis minél inkább csökkenteni a drogfogyasztását.

Ilyen szintű együttműködési készség semmilyen más szenvedélybeteg-csoportban nem tapasztalható, kiváltója pedig a magzatokkal szemben viselt felelősség felismerése, a kezelések érettük történő vállalása – olvasható a közleményben.

Drogoznak kismamák a gettóban és Rózsadombon is

A két civil szervezet szerint Magyarországon csak szakértői becslés áll rendelkezésre a droghasználat várandósság alatti előfordulásáról. Eszerint problémás, súlyosan veszélyeztető szerhasználat, ide értve az alkoholét is, évente több száz, alkalmi használat évente több ezer várandósságot érint, míg a dohányzó kismamák száma minden évben tízezres nagyságrendű.

Oberth József hozzátette, nem csak a legszegényebb rétegbe tartozó kismamák körében fordul elő kábítószer-fogyasztás, hanem a kifejezetten jó módúak körében is, nem csak a gettóban, hanem a Rózsadombon is. A felsőbb társadalmi osztályokban azonban a kábítószer-használó várandós nő általában nem marad magára, a problémájával segíti neki megküzdeni a környezete, családja, hozzátartozói, akik akár a magánkórházat is finanszírozni tudják.

A drogos, utcán élő, bántalmazott prostituált, aki úgy érzi, valamit tennie kell a testében fejlődő, leendő gyerekéért nincs ilyen szerencsés helyzetben, ezért fontos, hogy ne féljen jelentkezni – mondta Oberth József.

drogos kismamák
MTI Fotó: Varga György

Már csak zokogni tud

Az alapítványi elnök hozzátette, a sztereotípiáktól eltérően, több példa is volt rá, hogy erősen kábítószerfüggő, szinte már csak zokogni képes nők kérték a segítségüket leendő gyermekük érdekében. A teljesen hétköznapi anyai ösztön segít a leginkább – jegyezte meg.

A jelentkezőknek ilyenkor orvosi, nőgyógyászati, addiktológiai, szociális támogatást próbál intézni a Józan Babák Egyesület, hogy minél inkább “szintre hozza őket”, valamint hogy védjék a magzatot.

Az egészségügy nem tudja, mit kezdjen velük

Ez azonban nem egyszerű feladat, mert Magyarországon – más államoktól, például Ausztriától eltérően – jelenleg nincs olyan speciális intézmény, ahová ezeket a nőket egyből küldeni lehetne, és egészségügyi protokoll sincs a droghasználó várandós nők ellátásához.

A jellemző az, hogy sem a nőgyógyászat, sem az addiktológia nem érzi illetékesnek magát az ellátásukban, ami részben érthető, ezért is kellene egy erre a feladatra szakosodott egészségügyi intézmény – hangsúlyozta Oberth József.

 

Hasonló hírek

Együtt jobban érvényesíthetik érdekeiket a V4-ek az unióban

Géza

Budapest és Abu-Dzabi összehangolja terrorellenes akcióit

Géza

Ezeknek a gyerekeknek jár az ingyen tankönyv szeptemberben

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------