Főoldal » Történelmi teljesítmény a magyar mezőgazdaság elmúlt hétéves eredménye (+4 db videó)
Gazdaság

Történelmi teljesítmény a magyar mezőgazdaság elmúlt hétéves eredménye (+4 db videó)

Történelmi teljesítménynek nevezte a magyar mezőgazdaság elmúlt hétéves eredményét a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárhoz (OMÉK) kapcsolódó szakmai nap megnyitóján.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy az agráriumban a legfontosabb feladat az uniós felzárkózás volt, és felidézte, az ágazat kibocsátása másfélszeresére nőtt hét év alatt, az export pedig 37 százalékkal emelkedett. A mezőgazdaság a nemzeti össztermékben (GDP) is növelte részarányát, miközben egy gyors iparfejlesztés is zajlik.

Az ágazatban a foglalkoztatás is nőtt, 50 ezer új munkahely jött létre, miközben a technikai színvonal is korszerűbb lett. A továbblépés lehetőségét Magyarország élelmiszergazdasági koncepciója is biztosítja – tette hozzá Fazekas Sándor.

A kormány agrárprogramja szerint a feldolgozottsági szintet növelni kell az ágazatban; disztribúciós központtá kell válnia az országnak, még több minőségi terméket kell előállítani – ismertette.

A célok teljesítéséhez modern, innovatív eszközöket, módszereket kell alkalmazni – mondta, és idesorolta a digitalizációt, a kockázatkezelési lehetőségeket, a korszerű üzemszervezési eszközöket.

Fazekas Sándor szavai szerint nagyon erős akarat kell a boldoguláshoz a mezőgazdaságban, rengeteg kihívással kell szembenézni az ágazatban. De a nehézségek leküzdhetők a tudásra és a szakértelemre támaszkodva. A szakmai nap az akadályok leküzdéséhez nyújthat támpontokat, fogódzókat – mondta a miniszter.

Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta: Magyarország jelentős agrárdiplomáciai sikert ért el, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is elismerte, hogy az élelmiszereknél a kettős mércét meg kell szüntetni.

Ezekhez a vizsgálatokhoz pedig az EU 1 millió eurót biztosít. Ez kedvező fordulat, amelyet jogalkotási folyamatnak kell követnie – tette hozzá.

A miniszter arról is beszélt, hogy a magyar mezőgazdaságnak is át kell venni a legkorszerűbb, például az agrárinformatiakai módszereket, a digitalizációt, a precíziós termelést, a takarékosabb erőforrás-gazdálkodást.

Ipar és mezőgazdaság a fejlődés kulcsa, Orbán Vikor korábbi beszéde

A magyar megzőgazdaság fejlődése

 

 

Forrás: MTI – fidesz.hu

Videók: youtube

Kép: rickardluckin

Hasonló hírek

ITT A NAGY BEJELENTÉS! Ennyivel emelik a nyugdíjakat januártól

Mazsi

Hamarosan épülhet a budapesti repülőtéri szálloda?

info

Schwarzenegger is felajánlott egy macit a magyar alapítványnak

Géza