Image default
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

TOP 10 mondat, amivel átvernek a trükkös tolvajok

Komló – Két családot is megloptak a napokban Komlón. Az ismeretlenek arra hivatkozva kéretőztek be a lakásba, hogy a szomszédot keresték, de nem találták otthon, ezért hagynának neki üzenetet. A régi trükk ismét bevált: amíg a jó szándékú tulajdonos papírt és tollat keresett, a hívatlan vendégek zsebre tették a pénzt, amit találtak.

Ez a két újabb eset rávilágít arra, hogy még mindig hajlandóak vagyunk idegeneket beengedni a lakásba, pedig már olyan sokan jártak pórul.

Hogy ez ne fordulhasson elő újra, megmutatjuk azt a tíz leggyakrabban használt mondatot, amit a trükkös tolvajok előszeretettel használnak, hogy bejussanak a lakásba.

Tolvaj. Fotó: teol

TOP 10 mondat, amit a tolvajok, trükkös csalók előszeretettel használnak:

 1. Hazugság„Villanyórát/vízórát/gázórát jöttünk leolvasni!” Valóság: előzetes értesítés nélkül egyik szolgáltató sem keres fel senkit. Ha kell, kérjük el az igazolványukat. Amennyiben nincs nekik, ne engedjük be őket.
 2. Hazugság: „A nyugdíj összegét, a nyugdíjszelvényt kell ellenőriznünk.”  Valóság: sem a nyugdíjfolyósító, sem más pénzintézet nem küld házhoz személyesen senkit ilyen célból. Amennyiben iratokra van szükségük, levélben értesítik majd.
 3. Hazugság„Nagy címletű pénzt szeretnénk felváltatni.” Valóság: csak arra kíváncsiak, hol tartja a pénztárcáját, a „dugipénzt”. Ha ezt megtudták, elterelik a figyelmét, és ellopják a pénzét. Mondja, hogy nincs váltópénze, próbálkozzanak egy boltban, vagy a postán.
 4. Hazugság„Rosszul vagyok, kaphatnék egy pohár vizet?” Valóság: nincs semmi baja, de ha mégis, majd kap ott folyadékot, amelyik lakásba igyekszik. Amennyiben mégis adunk neki inni, vigyük ki a lépcsőházba a poharat, és ne engedjük be a lakásba.
 5. Hazugság: „Az egyik szomszédnak szeretnénk üzenetet hagyni. Tudna papírt, tollat adni?” Valóság: a mai telefonos, internetes világban ilyet eset már csak nagyon ritkán fordulhat elő. Ha mégis adna nekik íróeszközt, csukja (zárja) be az ajtót, amíg előkeresi.
 6. Hazugság„Az orvos küldött minket, orvosi eszközt hoztunk.” Valóság: Nincs olyan eszköz, amit az orvosok házhoz küldenének. A vizsgálatokat a rendelőben végzik, a többi műszer (például vérnyomásmérő) pedig üzletekben, patikákban megvásárolható.
 7. Hazugság„Albérletet keresünk, és ez a lakás volt meghirdetve.” Valóság: mindenki pontosan tudja, hirdeti-e éppen a lakását/házát, vagy sem. Ha nem, semmi keresnivalójuk bent az idegeneknek. Ha igen, akkor se hagyjon „lehetséges vevőt”, bérlőt egyedül valamelyik helyiségben!
 8. Hazugság: „A gyerek/az unoka küldött minket, pénzre van szükségük sürgősen!” Valóság: a szeretteink el tudnak érni minket, ha nagyon akarnak, nem fognak vadidegen közvetítőt küldeni. Semmiképp se adjunk nekik pénzt, a családtagjaink majd eljönnek személyesen, ha bajban vannak.
 9. Hazugság: „Az önkormányzat megbízásából jöttünk.” Valóság: az önkormányzatoknak ügyfélfogadási rendjük van, ahova nekünk kell bemenni, ha ügyeket intézünk. Ők maguktól nem küldnek senkit hozzánk. Hivatalos eljárás esetén postai úton értesítenek minket.
 10. Hazugság: „Oszlopot, reklámtáblát állítanánk a kertben.” Valóság: csak el akarják csalni az otthon levőket a háztól, hogy a lesben álló társuk addig besurranhasson, és elvihesse az értékeket. Komoly cégek előbb időpontot egyeztetnek, és hivatalos úton keresik fel.
Hódmezõvásárhely, Sós Sándorné, Fotó: Tésik Attila

Mi javasol a rendőrség?

 • Lehetőleg ne engedjen be idegent a lakásba. Az ajtón keresztül kérdezze meg, hogy mit akar. Szereltessen fel biztonsági láncot és kémlelő nyílást a bejárati ajtóra.
 • Ha mégis úgy dönt, hogy beengedi az idegent, semmiképpen se hagyja egyedül a helyiségben.
 • Ha a látogató azt állítja, hogy hivatalos helyről érkezett, köteles magát fényképes igazolvánnyal igazolni, azt ellenőrizze, olvassa el a nevet, és írja is fel! Ennek hiányában ne nyisson ajtót. Ha bizonytalan az illető kilétében, kérje meg, hogy várjon, és addig ellenőrizze állításait.
 • Ha mindezek ellenére mégis bűncselekmény áldozata lesz, ne pakoljon el, ne takarítson ki, ne hívja végig az összes családtagot, hanem haladéktalanul hívja a rendőrséget (107, 112)!

Forrás: 7300.hu

Hasonló hírek

Csalók élnek vissza Papp Lajos szívsebész hírnevével

Mazsi

Emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt nyomoz a rendőrség az egyik legnagyobb magyar őssejtbanknál

Géza

Lecsapott a TEK

Edit