Hirmagazin.eu
Főoldal » Tömeggyilkossá vált a klímaváltozás
Időjárás

Tömeggyilkossá vált a klímaváltozás

Árvíz, aszály, tűzvész, földcsuszamlás. Az idei nyár bővelkedett a világ különböző pontjait sújtó természeti katasztrófákban. A pusztító csapások pedig nemcsak a tragédia időszakában vannak hatással az ott élőkre, sokszor évek, akár évtizedek kellenek ahhoz, hogy egy-egy terület maga mögött hagyja a következményeket.

Égő ház teraszán egy tűzoltó az Athén közelében fekvő Neosz Vucaszban 2018. július 24-én (Fotó: MTI/EPA/Alexandrosz Vlahosz)

Az eddigi legnagyobb görögországi tűzvész hatalmas pusztításért sokan a rendkívül erős szelet és a hőséget hibáztatták. A helyiek a térségben uralkodó állapotokat egy szíriai bombázás pusztításához hasonlították. A tragédia 96 emberéletet követelt a tengerparti Mati varosában.

„A környék teljesen elhagyatottá vált. Még azok sem jönnek vissza, akiknek a háza sértetlen maradt, és nemcsak azért mert nincs áram és víz” – mondta el egy helyi lakos.

Több mint 4300-an jelentkeztek a görög kormány támogatásáért. „Sok mindent hallani a támogatásról. Remélem legalább a harmada teljesül az ígereteknek és újra tudjuk kezdeni az életünket” – nyilazkozta egy háza romjai között kutató férfi.

A szokatlanul forró nyár Svédországban, Spanyolországban és Portugáliában is pusztító lángokat eredményezett. A spanyol-portugál tűzvész 27 ezer hektárnyi eukaliptusz erdőt tett tönkre, 300-an kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonaikat. Portugáliában az újrakezdéshez szükséges támogatás hiányáról panaszkodnak a károsultak.

„Szállodatulajdonosként elbuktam az teljes szezont. Ennek ellenére a nyár végén be kell fizetnek az adókat, mert az államkincstár nem ad kedvezményt. Nincs segítség, mint más országokban” – panaszkodott  egy helyi szállodatulajdonos.

Erdőtűz pusztít a dél-portugáliai Monchique település közelében 2018. augusztus 7-én (Fotó: MTI/EPA/Miguel A. Lopes)

A víz is kegyetlen volt

Míg a világ egyes pontjain a tűz, másutt a víz végzett kegyetlen pusztítást az elmúlt időszakban: Romániában, Pakisztánban, Kínában és az Egyesült Államokban is. Nyugat-Japánban az árvizet földcsuszamlás is kísérte, a katasztrófa 200 áldozatot követelt, 2 millióan hagyták el otthonaikat és több százezren maradtak ivóvíz nélkül.

Eltűnteket keresnek egy utcát elöntő vízben japán katonák az Okajama prefektúrabeli Kurasikiben 2018. július 9-én (Fotó: MTI/EPA/Jiji Press)

Az érintett állampolgárok jövője és talpra állása bizonytalan, bár japán példa van már előttük. Az 1145 áldozatot követelő 2011-es tsunami által sújtott Kamaishinek 7 évre volt szüksége, hogy újraépüljön, bár az áldozatok elvesztését máig sem dolgozták fel a túlélők.

„Sok gyerek elvesztette a szüleit, családtagjait. Tudatosan nem beszéltünk erről sokáig, hogy ne kényszerítsük őket arra, hogy a szörnyű emlékeket újra átéljék” – fogalmazott egy helyi pedagógus.

Extrém hőség és aszály

Az extrém hőség pedig több térségben aszályhoz vezetett. Ausztráliában jelenleg is speciális bizottság dolgozik a szárazság miatt kialakult helyzet megoldásán. De nem maradt következmények nélkül a Brazíliában uralkodó szárazság sem, ahol a helyzetet tovább súlyosbítják az illegális területkezelési beavatkozások is. Az elmúlt tíz évben Dél-Korea nagyságú erdőt irtottak ki a gondatlan földtulajdonosok.

Szakértők szerint az idei nyár tapasztalatai is a klímaváltozás hatásait mutatják. A károk rendbetételére felhasznált forrásokat pedig véleményük szerint szerencsésebb volna a megelőzésbe fektetni.

És még nincs vége 

Thaiföldön még mindig mintegy 78 ezer embert érint az augusztus közepén, a Bebinca trópusi vihar és a monszun keltette árvíz, ráadásul újabb heves esőzés várható. A tájékoztatás szerint az augusztus 17-i árvíz több mint 162 ezer embert, mintegy 55 ezer családot érintett az ország 18 tartományának 2318 településén.

Forrás: M1

Hasonló hírek

Szárazabb hidegfront érkezik szerdán

Géza

Ónos eső és szélvihar csap le az országra

Mazsi

Elköszönhetünk az embertelen kánikulától: nem várt fordulatot vesz az időjárás

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------