Image default
Természetvédelem, élőlények védelme

Tömegesen pusztulnak a méhek, darazsak, katicák a szúnyogirtás miatt – videó

Erről fotók és videók is felkerültek a biológiai szúnyogirtást követelő Facebook-csoportba. A Magyar Madártani Egyesület szerint a szúnyogokkal táplálkozó fecskék, széncinegék és fekete rigók is veszélyben vannak.

Sopronban június 11-én, napnyugta előtt másfél órával végeztek szúnyogirtást. “Másnap reggel a gyerekeim iskolában menet a több ezer elpusztult és még épp hogy élő rovarból gyűjtöttek néhányat…” – írja a következményekről Molnár Balázs, a Biológiai szúnyogirtást nevű facebook-csoportban. Fotót és videót is mellékelt.

https://www.facebook.com/naturabalazs/videos/2539040299461302/

Németh András néhány nappal később egy agonizáló orszarvúbogarat fényképezett le Süllysápon, valamint ő is jónéhány más elpusztult bogárról készített fotókat.

Magyarországon leggyakrabban kémiai irtást végeznek. A hatóanyagot köd finomságúra porlasztott hordozóanyag segítségével juttatják a levegőbe. Amikor repülőgépről szórják a szert, akkor fentről lefelé süllyedve kizárólag a repülő szúnyogokra hat, a földön rejtőzködőkre nem, ezért végzik ezt a fajta szórást este vagy hajnalban.

A földi szórásnál úgynevezett melegködöt képeznek. Ehhez paraffinbázisú fehérolajat használnak. A vízszintes irányban mozgó mérgező köd akár 40 percig is a területen lebeg, és minden szúnyogra hat.

Ráadásul a szúnyogokat nagyon sokféle állat fogyasztja: lárva állapotukban főleg a vízi gerinctelenek, puhatestűek, a kétéltűek és a halak táplálékai. Kifejlett korukban pedig számos, az emberekhez közel élő madár – fecskék, fekete rigók, széncinkék – kedvenc csemegéi közé tartoznak, de szúnyogon élnek a denevérek és a szitakötők is.

Éppen ezért a nagy mértékű városi szúnyogirtás e madárpopulációk vészes csökkenését vonhatja maga után, mert a fiatal madarak nem jutnak elég proteinhez, és képtelenek egészségesen fejlődni.

Az is gyakori, hogy megeszik a már megmérgezett rovart, vegyszertől fertőzött vízből isznak és ez lassú pusztulásukat okozza.

A rovarirtók káros hatása a madarakra nálunk is szembetűnő: a leginkább városlakó, repülő rovarokra vadászó molnárfecske hazai állománya felére csökkent 1999 és 2013 között. De szúnyogirtást követően országszerte tapasztalnak konkrét madárelhullásos eseteket is, elsősorban fekete rigók és széncinegék esetében, melyeknél egyik napról a másikra teljes fészekaljnyi fióka pusztul el – írta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja.

szmo

Hasonló hírek

Újjáélesztik a pusztát a Kőrös-Maros Nemzeti Parkban

Géza

Bangkokot ellepték a pandák

info

Új élőhelyet kapott a világ legritkább madárfaja

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------