Hirmagazin.eu
Főoldal » Tömegesen és hirtelen távoznak az orvosok a klinikáról
Életmód hírek

Tömegesen és hirtelen távoznak az orvosok a klinikáról

Az elmúlt három-négy hónapban legkevesebb tizenöt orvos hagyta el a szegedi klinika Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét

– értesült a szeged.hu hírportál.
Ezt az információt több belső forrásunk megerősítette. Van, aki úgy fogalmazott: menekülnek az orvosok az egyetemről.

A hír és a benne szereplő szám annyira magasnak tűnt, hogy arra gyanakodtunk: nem kizárólag orvosok hagyták ott az elmúlt hónapokban klinika Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét, hanem mellettük szakdolgozók is.

Kiderült: a fenti szám kizárólag az orvosokra vonatkozik – a bennünket nem hivatalosan tájékoztatók mondták el ezt. Arról nem rendelkezünk információkkal, hogy szakdolgozók felmondtak-e az intézetben. Volt olyan orvos, aki szerint nem három-négy, hanem másfél hónap alatt távozott ennyi orvos az intézetből.

Nem tudjuk, mekkora gondot okoz a hiányzók pótlása, ahogyan azt sem, ez időközben megtörtént-e. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet a honlapján az olvasható:

„Intézetünk négy részlegén, 36 műtőben és négy intenzív osztályon, több mint 60 orvos, és csaknem 150 szakdolgozó szolgálja a betegeket naponta”.

Önmagában az a tény nem jelent semmit, bár látszólag jelenthetne, hogy a honlap Munkatársak rovata alatt a „A tartalom feltöltés alatt” megfogalmazás szerepel. Ez egy évvel korábban is így volt, az orvosok tömeges távozása előtt.

A gond nem egyedi – hívták fel hírportálunk figyelmét forrásaink. Az utóbbi hetekben és hónapokban sok orvos mondott fel a szülészet-nőgyógyászati, a radiológiai, valamint a pszichiátriai klinikán.

Külön történet a klinika pszichiátriai intézetből hétfőn azonnali hatállyal menesztett Horváth Szatmár ügye, aki egyben a Csongrád-Csanád Megyei Orvosi Kamara etikai bizottságának elnöke is.

Az érintett orvos szerint váratlan és indokolatlan menesztése összefüggésben lehet azzal a ténnyel, hogy hivatalból etikai vizsgálatot kezdeményezett Rovó László, az egyetem rektora ellen. Elfogultságot bejelentve ezt az itteni helyett a Győr-Moson-Sopron megyei kamara etikai bizottsága vizsgálta ki – ahogy erről többször beszámoltunk.

Amikor a klinikáról történő távozás okáról kérdeztük az orvosokat nagyon hasonló válaszokat kaptuk. Többen a lehetetlen vagy nagyon nehéz munkakörülményekre panaszkodtak, ami szerintük szoros összefüggésben áll azzal az őrületes bürokráciával, ami általában az egyetem, és ezen belül a klinikák működését jellemzi.

Sokan ennek kapcsán megemlítették, hogy a legegyszerűbb ügyek és beszerzések megszervezése és lebonyolítása hónapokat vesz igénybe. Egyszerűen elintézhető ügyek dokumentációja akár hónapokig várhat aláírásra. Többen fogalmaztak úgy ennek kapcsán, hogy az egyetemen és klinikai központ rosszul, lomhán, a legkevésbé sem hatékonyan működik.

Ebbe a szélmalomharcba nagyon bele lehet fáradni. Teljesen feleslegesen rengeteg energiáját emészti fel ez az itt dolgozó orvosoknak és a szakszemélyzetnek, akik folytonosan azt látják, hogy a dolgok nem változnak. Vagy ha igen, még rosszabbak lesznek – mondta el egyik nevének elhallgatását kérő orvos.

Megvannak a forrásaink, mindannyian valós személyek

Írásunkat öt érintett orvossal folytatott háttérbeszélgetések alapján készítettük el.

Kifejezetten rossz a hangulat az egyetemen – tudtuk meg a klinikáról távozó nagyszámú orvos ügyének hátteréről érdeklődve. Az általunk megszólaltatottak a klinika átgondolatlan és tervszerűtlen működéséről beszéltek, ami a járványhelyzetben még látványosabban megmutatkozik – tették hozzá.

De beszéltek kontraszelektált intézetvezetőkről és tanszékvezetőkről, az orvosi teljesítmények el nem ismeréséről és arról, hogy a ranglétrán való előrejutás sok esetben a magas szakmai munka mellett sem biztosított. Általános volt a vélemény, hogy az orvosok távozása a rossz és romló munkakörülményekkel és -feltételekkel függ össze, nem a fizetéssel.

Kérdéssorral kerestük meg a klinikát működtető egyetem sajtóosztályát. Választ szeretnék kapni arra: hány orvos hagyta el az utóbbi hónapokban az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet, sikerült-e a kiesett szakembereket pótolni? E mellett arra is kíváncsiak voltuk, hogy más klinikai egységeket is érint-e az orvosok nagyszámú felmondása.

Amint megérkezik az egyetem válasza, közreadjuk.

szeged.hu

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Az eltitkolt szerelem nehézségei

info

Ideges, szorong? Van megoldás!

Mazsi

Már a cipőtalp is fertőző? Lezárták az utcát! Készülj a legrosszabbra, de pánikolni felesleges…

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------