Hirmagazin.eu
Sporthirek

Tokiói olimpia: szinte senki sem akarja, mégis megrendezik

A közvélemény nagy része ellene van, a japán orvosi társaságok is sorban szorgalmazzák törlését, miként a helyi sajtó is. A kormány azonban kitart, és most már minden jel szerint megtartják a július 23-i megnyitót.

A sportolók persze örülnek, bár a foghíjas lelátók látványa azért számukra is más légkört ígér majd, de legalább a sokéves felkészülés nem vész kárba. A játékokat egy évvel már így is elhalasztották, ami sok résztvevőt kedvezőtlenül érintett, akár csak életkori adottságok miatt is.

Mindenki ezt olvassa most!

Ami a nézőket illeti, az már korábban eldőlt, hogy külföldi szurkolókat ezúttal nem engednek be, de arról, hogy

vajon japán nézők követhetik-e a helyszínen az eseményeket, csak jövő héten jelentenek be végső döntést.

Egyelőre a japán népességnek csupán öt százalékát oltották be, úgyhogy egészségügyi fronton mindenki a telt stadionok ellen van, akár japánokkal, akár másokkal töltik meg őket. Az Associated Press csütörtökön közölt helyszíni riportja szerint így is az a félelem, hogy pusztán a világ minden részéről összegyűlő sok ezer sportoló és kísérőik már magukban is komoly járványkockázatot jelentenek, egymásra és a fogadó országra nézve egyaránt.

A kormány egészségügyi főtanácsadója, Omi Sigeru mindezek alapján nyilatkozott úgy az amerikai hírszolgálat szerint, hogy

„egyszerűen abnormális dolog” járvány idején ilyen volumenű játékokat megtartani.

Vele egyetértve a legnagyobb japán napilap, az Aszahi Sinbun is az olimpia lemondását sürgette, miként utóbb számos regionális lap is.

Az olimpiai játékokat a jelek szerint mégis megtartják. A kormányfő, Szuga Josihide legalábbis továbbra sem adta semmi jelét annak, hogy bármi ettől eltérőt fontolgatnának.

Az alapvető ok persze a pénz, valamint a jogi kötelezettségek sajátos rendszere, amelyek szerint a játékok megtartása igazából kizárólag a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésétől függ. Ha a vendéglátó ország eláll a megrendezéstől, akkor teljes körű kártérítést kell fizetnie.

Mindenki ezt olvassa most!

Az persze az adott körülmények között kevéssé valószínű, hogy a NOB formálisan perelné a japán kormányt, de hogy elhúzódó tárgyalás venné kezdetét közöttük a kérdésről, ami a japán költségvetésnek így is felettébb sokba kerülne, az elemzők szerint bizonyos.

Erre mondta azt Nakano Koicsi, a tokiói Sophia Egyetem politológusa, hogy

olyan ez, mint amikor a szerencsejátékos már túl sokat veszített.

„Ha ekkor abbahagyja, biztos, hogy csak a veszteséget könyvelheti el. Ha folytatja, még lehet reménye arra, hogy később valamennyi visszajöhet a befektetéséből.”

Annyi biztos, hogy hivatalosan a japán kormány eddig mintegy 15 milliárd dollárt költött az olimpiai előkészületekre, ám még kormányzati auditjelentések is úgy becsülik, hogy a tényleges kiadás könnyen lehet ennek a duplája is.

Ehhez képest a játékok esetleges törlése

csak a közvetítési jogdíjak visszafizetése miatt további 3-4 milliárd dolláros veszteséget ígér.

A másik kormányzati reménység, hogy minimum a közvélemény hozzáállása megváltozik majd, mihelyt a játékok ténylegesen megkezdődtek. „Most már meg kell tartani, ügyelve arra, hogy a lehető legkevesebb ballépésre kerüljön sor” – jegyezte meg erről az AP-nek nyilatkozva Tonami Aki, a Tsukubai Egyetem politológusa.

Mindenki ezt olvassa most!

Amihez a Doshisha Egyetem politológusa, Gill Steel még annyit tett hozzá, hogy a Szuga-kormány viszonylag biztosra mehet, mert „az ellenzék roppant gyenge”. A kormányzó Liberális Demokrata Párt presztízsét persze megtépázná, ha beigazolódna a járvány belobbanása a játékok hatására, de még így is a „közvélemény nagy része egyszerűen alkalmatlannak tartja az ellenzéket kormányzásra” – tette hozzá.

A kormány tagjai felé tehát egyelőre az az utasítás, hogy a játékokat meg kell tartani, ami tökéletesen egybevág a NOB számításaival. Ha ugyanis a dologból mégis járványügyi katasztrófa lenne, az a rendező kormány felelőssége, nem pedig a nemzetközi sportszervezeté.

Nyitókép: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi
infostart

Hasonló hírek

Franciaország – Svájc 3:3, büntetőkkel Svájc jutott tovább!

Géza

A mecseki mumus

Edit

Nem kímélték a tizenegyest befújó orosz bírót a meccs után

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------