Image default
Otthon, lakberendezés, kert

Tökéletes hangszigetelt moziszobát építettek egy lakótelepi lakásba

hirmagazin_2015-07-04_181744

Szűcs István és a Moziszoba építő csapata Budapesten a Havanna lakótelepen alakított ki egy látványos és tökéletesen hangszigetelt mozitermet. Nézd meg mi lett egy hétköznap lakótelei lakás nagyszobájából!

– Tudnak önök olyan hangszigetelést készíteni, hogy ha mozizom, akkor azt nem hallja a szomszéd? – Érkezett az első kérdés. – Természetesen – szólt a válasz. De én nagyon hangosan mozizom és körben szomszédok vannak – szólt a következő mondat. Csak nem egy lakótelepen lakik? De igen – szólt a válasz. Megoldható – mondtam a telefonba. Rendben akkor eljönnék önökhöz, hogy egyeztessünk. Rendben, várjuk a bemutatóteremben!

Így kezdődött az egyik legérdekesebb, és mind a mai napig az egyik legnehezebb szakmai kihívásunk. A személyes találkozó a kelenföldi bemutatóteremben újabb kérdéseket vetett fel. Ügyfelünket leültettek a moziba, és hangnyomásmérővel a füle mellett mértük, mit is jelent a valóságban a „hangosan mozizom” kifejezés. Hát ez átlagosan 104 dB volt. Na jó, de mekkora térben? A válasz: 18 nm áll a rendelkezésre, ennyi a lakótelepi szoba mérete. És mindenhol persze szomszédok vannak.

Az emeleten már nem is csodálkoztunk, mi más is lehetne, mint a nyolcadik. Remek. Már lebegett a szemem előtt, amint beszorulunk a lépcsőfordulókba az építési anyagokkal. Körülbelül két óra alatt beszéltük át az elképzeléseket, és megkaptuk a megbízást a tervezésre, költségvetés készítésére. Ez idáig rendben, de amikor leültem a gép elé és elkezdtem a jól bevált módszerekkel számolni, hamar kiderült, hogy ez így nem fog menni. Olyan vastag belső hangszigetelést kellett volna építeni, hogy a hasznos tér 12-13 nm-re csökkent volna. Így viszont semmi sem fér el, főleg nem 4 nagy méretű kényelmes fotel. Más megoldás után kellett nézni.
Az internet világában szinte semmi sem lehetetlen, és találtunk olyan hangszigetelő anyagot, valamint technológiákat, amiket át lehetett ültetni a hazai gyakorlatba. Olyan szendvicsszerkezetű paneleket terveztünk, amiket csak a helyszínen lehetett megépíteni; olyat, amikből egy „szoba a szobában” rendszer épül fel. Az öntartó és önhordó szerkezet saját belső födémet kap, így az úsztatott padlón állva, stabil rendszert alkot. A belső felületek gipszkarton borításúak, így erre befejező rétegként vörös Halltex panelek kerültek.

A bejárati ajtó volt az egyik legnehezebb kérdés. Mivel egy db ajtóval kellett a lakás felé való zárást biztosítani, a számítások alapján minimum 42 dB csillapítású ajtóra volt szükség. Az átlagos tömör szobaajtók jó, hogy ha 20-22 dB hangszigeteléssel bírnak, így ezeket még feljavítani sem érdemes. A szerencse azonban ismét mellénk állt. Sikerült egy magyarországi forgalmazón keresztül olyan német hangszigetelő ajtót rendelnünk, amiket a hangstúdiókban használnak és a specifikáció szerint 45 dB a csillapítása. Miután a technológiát kitaláltuk és nem kevés utánajárással sikerült beárazni a moziszobát, a megállapodás és az építés már szinte gyerekjáték volt. A logisztikai problémák kezelése volt az egyik legnehezebb feladat. A kollégák egyszer tényleg beszorultak a lépcsőfordulóba az osb táblákkal és volt, hogy el akarták vágni az anyagfelhúzás közben az alpinista kötelet, az egyik alsóbb emeletről kinyúlva.

A logisztika után nézzük a technológiát: stúdiótechnikában jól ismert fogalom a „szoba a szobában” rendszer, ám ezt lakásban megvalósítani nem egyszerű dolog. A hangstúdiókban rendszerint jelentős tér – 40-50 nm áll rendelkezésre, itt viszont alig 18 nm-en kellett megoldani a problémát. Első lépés volt a 2 rétegű, teherhordó úsztatott padló kivitelezése Halltex és OSB lapokból. Ez már elegendően stabil alapot képezett a teherhordó oldalfalak elkészítésére. Az öntartó fa vázszerkezet 3 rétegű gipszkarton borítást kapott, a lapok között GreenGlue elasztikus szigetelőanyagot, valamint nagy testsűrűségű kőzetgyapotot alkalmaztunk. A szobába szintén 3 rétegű gipszkarton álmennyezetet építettünk, melynek alsó rétegébe üvegszálas csillagos dekoratív égbolt mintázat is került.

A belső munkák közel. 4 hetet vettek igénybe, és utána már az igazi csemege következett: az eszközök beszerelése, kábelezés, és a berendezések beállítása. Ügyfelünk már a kezdetekkor rendelkezett egy komplett házimozi rendszerrel, így mi az építés pillanatában csak egy vetítővásznat vittünk. A beállítások maximálisan igazolták számításainkat: a várt hangszigetelési értékek mindenhol – beleértve a padlót, azoldalfalakat, a nyílászárókat – a kívánt értéket mutatták. A belső akusztikai beállítások is nagyon jól sikerültek, szerencsés választásnak bizonyultak a Halltex lapok.

Az építés óta már 5 év telt el, és mi sem bizonyítja jobban a kivitelezés és számításaink helyességét, mint az, hogy szinte minden berendezés mára már korszerűbbre és jobb minőségűre cseréltük – projektor, vászon, hangfalak, elektronikák, kábelek jelentős részét – de a szobához még festés szintjén sem kellett hozzányúlnunk. A tulajdonossal a mai napig jó, mondhatni baráti kapcsolatot ápolunk és az új telepítésekre is minket kért fel.

hirmagazin_2015-07-04_181816 hirmagazin_2015-07-04_181827 hirmagazin_2015-07-04_181840

Forrás: lakberinfo.hu;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ezért vágd rendszeresen a paradicsom levelét!

Mazsi

5+1 eladó magyar luxuspanel, amitől leesik az állad

info

Ismerjük meg jobban a filodendront

info