Hirmagazin.eu
Főoldal » Többféle koronavírus terjed az országban, de nincs ok a pánikra
Tudástár - minden érdekesség

Többféle koronavírus terjed az országban, de nincs ok a pánikra

Minden variáns a fő tulajdonságaiban megegyezik, vagyis nincs súlyosabb vagy kevésbé súlyos tüneteket okozó koronavírus-fajta – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ Biztonsági Laboratóriumának virológusa.

Kis Zoltán virológus az Origónak adott interjúban beszélt arról, hogy a laboratóriumukban a koronavírus kétféle nagyobb csoportot találták, és azokon belül is többféle kórokozót. A vírusok meglehetősen sokszínűek, egy fertőzött emberben is sokféle koronavírus van, soha nem egyféle, és szinte mindegyik egy egészen kicsit eltér a másiktól.

“A koronavírus genetikai anyaga körülbelül harmincezer bázisból áll. A sokszorosításért felelős enzim pedig minden ezrediknél, tízezrediknél elkövet egy hibát. A vírusokban nincs javító mechanizmus, mint az embernél. Ez azt jelenti, hogy amikor sokszorozódik a vírus, akkor a legjobb feltételezések szerint is legalább három bázisban különbözik a szülő vírustól. Amikor a kórokozó tovább szaporodik, tovább másolja magát, újra és újra hibázik az a bizonyos enzim, és a hibák felszaporodnak” – mondta a szakember.

A kutatási eredmények viszont azt mutatják, hogy a fő tulajdonságait tekintve a koronavírusból lényegében egyféle van. Nyolc nagy csoport és két nagy ág létezik a kórokozófajtákból, de egyelőre nem látnak nagy különbséget közöttük. Nem okoz egyik sem súlyosabb tüneteket, mint a másik, nem ellenállóbb egyik variáns sem a másiknál.

Az eltérések oka lehet az is, hogy eltérő helyről hozták be az országba. Mivel erős gócpontok alakultak ki a világon több helyen, ezért a vírustípusok útját vissza lehet vezetni. Ez azonban csak a virológusoknak és járványügyi szakembereknek érdekes, a mindennapi életben ennek nem sok jelentősége van.

Kis Zoltán szerint nagyon kicsi az esélye, hogy a biztos gyógyszer meglegyen ilyen rövid időn belül. Most a Kínából kapott Favipiravirt tesztelik, de még sok a munka vele. Sok emberen kell alkalmazni, meg kell vizsgálni, hogy akik kaptak belőle, valóban rövidebb idő alatt meggyógyultak-e, és nem alakultak-e ki súlyos tünetek. “Nem úgy kell elképzelni, mint egy antibiotikumot, hogy az ember beveszi, és két nap alatt lényegében tünetmentessé válik. A vírusellenes szerek nem így működnek. Gátolják a vírus működését, ami segít az immunrendszernek a harcban. Az immunrendszerünk intézi el végül a munkát” – mondta a virológus.

Beszélt arról is, hogy amíg nem lesz meg az ellenszer vagy a vakcina, addig csak a távolságtartással lehet megfékezni a járvány terjedését, ezért is figyelik aggódva, hogy a jó időben egyre többen vannak az utcákon.

 

Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML
Forrás: Infostart / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Összeesküvések, természeti katasztrófák és más furcsa jelenségek – VIDEÓ

Edit

Több 100 éves mobilt találtak a kutatók az ásatások során?

Mazsi

Vatikáni bennfentes: 2016-os argentin látogatását követően Ferenc Pápa le fog mondani

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------