Főoldal » Több tucat delfin pusztult el egy dél-indiai tengerparton
Természetvédelem, élőlények védelme

Több tucat delfin pusztult el egy dél-indiai tengerparton

A hatóságok szerint mintegy 50 rövidszárnyú gömbölyűfejű delfinből álló csapat kezdett el partra sodródni hétfő délután, egy 15 kilométeres partszakaszon az indiai Tirucsendur közelében. A helyi média viszont 100-ra tette a partra vetődött állatok számát.

Több tucat delfin pusztult el egy dél-indiai tengerparton

Életükért küzdő egyedek is voltak közöttük, amelyeket a halászok bevonásával igyekeztek megmenteni. A halászok akkor értesítették a hatóságokat, amikor az átlagosan 4,5 méteres emlősök tömegesen kezdték megközelíteni a szárazföldet. Egész éjszaka az állatok mellett maradtak, hogy vizesen tartsák őket, nélkülük valószínűleg több egyed pusztult volna el.

A Guardian információi szerint legalább 36 emlőst sikerült megmenteni és visszavonszolni a vízbe, de zavartnak tűntek, néhány ismét a part felé fordult. A szakértők szerint a rövidszárnyú gömbölyűfejű delfinek csoportokban úsznak, a vezér hiánya összezavarja őket. A The Times of India összesítése szerint az országban 1852-ben dokumentálták először eme delfinfaj tömeges partra vetődését, míg a legtöbb egyed 1973-ban ért partot, akkor 147 példány feneklett meg.

Globálisan évente több mint 2000 cetféle kerül partra. Indiában 1800 és 2015 között az 1500-at is meghaladta számuk.

Egy partra vetődött rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin a dél-indiai Tamil Nadu államban fekvő Manapad tengerpartján (MTI/AP/Senthil Arumugam)

Forrás: greenfo

 

Hasonló hírek

Erkölcstelen és oktalan pazarlás!

Edit

Vigyázni kell az új szellemhajókkal

Edit

Kivégzik a Földközi-tengert

Géza