Hirmagazin.eu
Főoldal » Több tiszteletet a magyaroknak – Londonban is
Belföldi hírek

Több tiszteletet a magyaroknak – Londonban is

Ha lehet közvetlennek nevezni két kormányfő viszonyát, akkor csütörtökön a brit és a magyar miniszterelnöké megkérdőjelezhetetlenül annak tűnt. Annak ellenére, hogy egy fontos kérdésben azért eltér a véleményük, és ez mindkettejük sorsát meghatározhatja.

Több tiszteletet a magyaroknak – Londonban is

Szorít az idő: a brit kormányfőnek hamarosan felmutatható eredményt kell elérnie az Európai Unió reformjainak kérdésében, ha nem akar elhasalni a közösséget támogató politikájával a brit tagságról még idén megtartandó népszavazáson.

Négy pontos javaslatcsomaggal turnézik a tagországokban, hogy a vezetőket a maga oldalára állítsa. Csütörtökön délelőtt Bajorországban a német kancellár, délután Budapesten a magyar kormányfő volt vitapartnere. Mint sejthető, a magyar fővárosban könnyebb dolga volt, ott csak egy kérdésben feszülnek egymásnak az érdekek.

Négy kosár

A brit kormányfő úgy látja, az európai együttműködés felfrissítése és hazai támogatásának fokozása négy ponton múlik: a budapesti sajtótájékoztatón ezeket négy kosárnak nevezte. Ezek szerint egyrészt garanciát akar arra, hogy a tagállamok kivonhassák magukat az egyébként egyre jobban összezáró politikai együttműködésből, ha érdekük ezt szolgálja.

Másrészt azt szeretné, ha a tagállamok megvétózhatnák a születendő uniós törvényeket. Harmadrészt kihúzná a közös valuta, az euró bevezetéséről szóló pontot az uniós szerződésekből. A negyedik kérdéskör a szociális juttatásoké: Cameron szigorítana. A külföldi munkavállalók csak négy évvel az érkezésük után kapnának jogot a brit segélyekre és támogatásokra.

Három alma édes

A négy brit felvetésből hárommal semmi baja a magyar kormányfőnek, aki ezekben a kérdésekben még tovább is menne, de látja, hogy ehhez nincs elég súlya a közösségen belül. Orbán Viktor a David Cameronnal közös csütörtöki sajtótájékoztatón a visegrádi országok nevében is szólt, amikor egyedül a brit szociális támogatások kérdését kérdőjelezte meg.

Erős szavakat használt: fontosnak tartja, hogy ebben a viszonylatban „…a magyarokat ne tekintsék migránsnak….mi nem élősködni megyünk Nagy-Britanniába, nem élősködni akarunk…a magyar emberek dolgozni akarnak.” Hozzátette, erről nem országokként, hanem a visegrádi négyek keretében szeretne a továbbiakban egyeztetni, bár egy kérdésre adott válaszban határozottan cáfolta, hogy előző napi, lengyelországi villámlátogatásának a másnapi Cameron-vizit lett volna az apropója. Arról is beszélt, a V4 országok közül nem a magyar bevándorlók vannak a legtöbben Nagy-Britanniában, ezért a jobban érintett kelet-európai államok által elért megoldások jók lesznek a magyar munkavállalóknak is.

David Cameron hozzátette, a négy éves korlátozásnál jobb javaslatot még nem kapott, úgyhogy egyelőre „csak az van az asztalon”, de kész újabb konstrukciókat is megfontolni. Emellett azt ígérte a briteknek, hogy ha átalakítják a szociális rendszert, az nemcsak a bevándorlókat fogja érinteni, hanem olyan változásokat is tartalmaz majd, amelyek egészségesebb életmódra ösztönzik a szigetország lakóit.

Egyéb gyümölcsök

Ezt leszámítva csak az egyetértésről szólt a közös nyilatkozat. Osztják a véleményt, hogy erős európai határokra van szükség. Ezzel összefüggésben a szíriai rendezést és békemegállapodást mindketten a menekültáradat megállításának kulcskérdéseként említették.

Összecsengő szavakkal követeltek az eurózónás országokkal egyenértékű jogokat a valutaközösségben nem részes uniós tagállamoknak. „Olyan Európát szeretnénk, amely hozzáad a versenyképességhez, nem elvesz belőle” – utaltak kórusban a sokat bírált brüsszeli adminisztrációra. A szociális juttatásokkal való visszaélést minden uniós ország rákfenéjének nevezték, ennek orvoslására egyszerre követeltek nagyobb szabadságot a nemzetállamoknak az európai közösségen belül.

Közelít a szüret

Mindkét kormányfő számára kulcskérdés az Európai Unió és országának viszonya hozzá. A brit miniszterelnök budapesti látogatásának napján megjelent friss felmérés szerint a határozott véleménnyel rendelkező szigetországi szavazók többsége most a kilépésre adná a voksát. Az ORB közvélemény-kutatása szerint a britek 21 százaléka még hezitál.

A többiek 43 százaléka szakítana az Európai Unióval, 36 százaléka maradna a 28 tagállam egyike. Az uniót elutasítók aránya növekedett az utóbbi időszakban.

Orbán Viktor számára a Londonban élő magyarok szavazata lehet a tét. Bár ő a nagy-britanniai magyar munkavállalók számát egy európai uniós statisztikára hivatkozva 55 ezerre becsülte, és a jelenlévő újságírók hangos morajlása ellenére pár perccel később ezt a számot meg is ismételte, azzal azért ő is tisztában van, hogy ennél több magyar sorsát, voksát határozza meg odaát és idehaza, hogy milyen feltételeket tud kiharcolni a brit reformok magyar, illetve visegrádi támogatásáért cserében. Talán ez a sorsközösség is magyarázza, hogy a két konzervatív kormányfő többször is közvetlen hangnemben beszélt a másikról, Cameron Viktorként, Orbán David-ként utalt kollegájára.

Írta: Vovesz Tibor

Forrás: euronews
Kapcsolódó cikkek:

Orbán Viktor: Mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban

 

Hasonló hírek

Berlini hivatalos körök megerősítették, hogy Merkel július elején Berliben találkozik Orbán Viktor Miniszterelnökünkkel! Oszd meg!

Géza

Horror Kaposváron: napokig bujkált meztelenül az erdőben a megkínzott nő

Mazsi

Orbán Viktor: az új cél a polgári berendezkedés

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!