Főoldal » Több százmillió állat pusztulhatott el Új-Dél-Wales államban, az ausztráliai bozóttüzekben
Ökokatasztrófa

Több százmillió állat pusztulhatott el Új-Dél-Wales államban, az ausztráliai bozóttüzekben

Csak Új-Dél-Wales államban 480 millió madár, hüllő és emlős pusztulhatott el a szeptemberben kezdődött bozót- és erdőtüzekben

– számította ki a Sydney-i Egyetem ökológusa, Chris Dickman.

Ég a növényzet az Új-Dél-Wales állambeli Bendalongban 2020. január 3-án (Fotó: MTI/AP/Rick Rycroft)

Olyan állatokat, mint a békák, denevérek vagy rovarok, a kutató nem is vett számításba, ezeket is figyelembe véve a tűzvészben elpusztult állatok száma sokkal nagyobb lenne.

Pénteken 150 bozóttűz tombolt Új-Dél-Walesben, Ausztrália legnagyobb lélekszámú államban, amelynek főváros Sydney. A futótüzek eddig 3,6 millió hektárnyi területet perzseltek fel, 1800 lakóházat pusztítottak el vagy rongáltak meg. A lángokban legalább húsz ember vesztette életét, közülük nyolc ezen a héten.

A Sydney Morning Herald által idézett kutató a Természetvédelmi Világalap (WWF) egy 2007-es jelentését vette alapul, amely az erdőirtási statisztikák és az emlősök sűrűségére vonatkozó becslések alapján próbálta kikalkulálni, milyen hatással lehet Ausztrália élővilágára az erdő- és bozótirtás.

A bozóttüzek Ausztrália összes államát sújtják, de az új kutatás csak Új-Dél-Walesre terjedt ki, és szándékosan nagyon óvatos volt. Az állatpusztulás valós mértéke sokkal nagyobb lehet a becsültnél – hangsúlyozta a Sydney-i Egyetem közleménye.

A jelenlegi futótüzek példa nélküli katasztrófát képeznek a fauna szempontjából – jelentette ki Chris Dickman, aki szerint az Új-Dél-Walesre vonatkozó becslést az ország egészére kivetítve az egymilliárdot is elérheti a bozót- és erdőtüzekben eddig elpusztult emlősök, madarak és hüllők száma.

Az állatoknak csak egy része pusztul el közvetlenül a tűzvészben, egy részük a táplálék és a menedékhely hiánya miatt vész oda a tűzvész következményeként – mutatott rá a kutató.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tiszát a PET Kupán

Géza

India legnagyobb szeméthegye jövőre magasabb lesz, mint a Tádzs Mahal

Géza

Súlyos ökológiai következményekkel járt a szibériai aranybánya balesete

Géza