Image default
Külföld

Több százezren vonultak az utcára Londonban egy újabb Brexit-népszavazásért

Több százezer ember tüntet London utcáin azért, hogy szülessen megállapodás az EU-ból történő kilépés ügyében. Közben már négymillióan írták alá a petíciót, ami követeli a Brexit azonnali leállítását és új népszavazás kiírását.

A “Put it to the People” (durva fordításban: “Adjuk az emberek kezébe a döntést!”) címmel meghirdetett tüntetésen London polgármestere, Sadiq Khan egyike azoknak, akik a demonstráció nevét hirdető transzparenst viszik az első sorban.

Eközben újraéledt a brit Parlament honlapján a Brexit visszavonásáért indított petíció, amit jelenleg 4.3 millió fő írta alá, ennek ellenére Theresa May és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt is rendre elveti az új népszavazás kiírását célzó kezdeményezéseket. A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír.
Több százezren vonultak az utcára Londonban egy újabb Brexit-népszavazásért 1
Több százezren tüntetnek London utcáin / Fotó: MTI AP Kirsty Wigglesworth

BBC által megkérdezett tüntetők azért mentek ki az utcára, mert így kívánták kifejezni haragjukat a xenofób, rasszista, szélsőségesen nacionalista retorika ellen, illetve támogatásukat az EU-ban maradás mellett. Volt olyan megkérdezett, aki aggodalmát fejezte ki gyerekei, unokái jövője miatt: szerinte a szigetországban olyan mértékű szabadságot tapasztaltak az elmúlt években, amire eddig nem volt példa, és attól tart, gyermekeinek, unokáinak nem lesz annyi lehetősége, miután kiléptek az Unióból.

Az MTI beszámolója szerint a demonstrációt a People’s Vote hirdette meg, résztvevőinek száma pedig meghaladja a félmilliót.

Három év állt a britek rendelkezésére, hogy előkészítsék a kilépést – most három hét alatt próbálnak egyezségre jutni a feltételekről. Amennyiben Theresa May javaslatát elfogadják a parlamenti képviselők, az Egyesült Királyság május 22-én léphet ki az EU-ból. Ha nem fogadják el, és alternatív tervvel sem sikerül előállniuk, április 12-én megegyezés nélkül szakít az Unió és a szigetország.

Forrás: Blikk.hu

Hasonló hírek

Sikertörténetnek látja az orbáni politikát egy lengyel blogger

info

Betiltanák a muszlim imára hívó kántálást Norvégiában!

Mazsi

Ragaszkodunk a határvédelem jogához

Géza