Főoldal » Több száz dzsihadista adta meg magát a terrorszervezet utolsó szíriai zárványában
Külföld

Több száz dzsihadista adta meg magát a terrorszervezet utolsó szíriai zárványában

Az Iszlám Állam (IÁ) mintegy 240 dzsihadistája adta meg magát az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció támogatásával bíró Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezetnek a terrorcsoport utolsó szíriai zárványában, Bagúz településen és környékén 0 jelentette szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil szervezet.

A szíriai eseményeket kiterjedt aktivistahálózattal követő OSDH igazgatója, Rámi Abder-Rahmán közölte: a dzsihadistákat átadták az amerikai katonáknak. Hozzátette: mintegy 500 civil, főként nők és gyerekek, is elhagyták a zárványt.

Több száz külföldi dzsihadista sáncolta el magát

Becslések szerint több száz külföldi dzsihadista sáncolta el magát a délkelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban lévő Bagúz településén és a környékbeli területeken, amelyek ellen az SDF hétvégén indított offenzívát. Előrenyomulásukat hátráltatják az Iszlám Állam ellentámadásai, a terroristák egyebek közt öngyilkos merénylőket, mesterlövészeket és rejtett csapdákat vetnek be, emellett civileket használnak elő pajzsként.

Az SDF a hétvégén indított szárazföldi offenzívát a terroristák utolsó szíriai állásának felszámolására. A harcokban eddig legalább 27 dzsihadista – köztük 8 öngyilkos robbantó – és az SDF 19 harcosa halt meg.

Az utóbbi napokban több mint ezer ember hagyta el a térséget

Musztafa Bali, az SDF szóvivője közölte: az IÁ harcosainak többsége, kifejezetten a külföldiek, Csecsenföldön és Afganisztánban szerzett harci tapasztalatokkal bírnak. Ráadásul az utolsó állásukért harcolnak, így nincs sok választásuk: megadják magukat, vagy meghalnak – tette hozzá.

Helyi aktivisták beszámolója szerint az utóbbi két napban legalább 1500 ember hagyta el a területet a harcok elől menekülve.

A dpa német hírügynökség beszámolója szerint a térségből menekülők az észak-szíriai el-Haszake tartományban lévő al-Hol menekülttáborba veszik az irányt, ahol azonban a nemzetközi segélyek hiánya miatt súlyos problémák merültek fel. A menekülttábort eredetileg 12 ezer férőhelyesre tervezték, de december óta mintegy 29 ezren érkeztek, így a tábor létszáma azóta 36 ezerre nőtt. Fadva Barúd ENSZ-tisztviselő elmondta: február 6-ig legalább 39 gyermek halt meg a útközben, vagy közvetlenül érkezésük után a menekülttáborban, főként az alultápláltsággal vagy kihűléssel kapcsolatos komplikációk miatt.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Az ENSZ globális migrációs csomagja Európa elárulása

Géza

Halálos áldozatokat szedett a Niklas Németországban

info

Most kaptuk a hírt: hatalmas erejű földrengésre riadtak a lakók hajnalban Romániában

Mazsi