Image default
Külföld

Több országban ideiglenesen nem repülhet az Airbus A400M

2015 05 10 220538 copy
Forrás: MTI | 2015. 05. 10. 16:28:00

Németország, Nagy-Britannia és Törökország is úgy döntött, ideiglenesen felfüggeszti Airbus A400M típusú katonai szállítógépeinek repülését, miután előző nap a dél-spanyolországi Sevilla közelében lezuhant egy hasonló repülőgép, és a katasztrófában négy ember életét vesztette.
Egyelőre nem tudni, mi okozta a szállító repülőgép szombati balesetét, amely próbarepülést végzett a spanyol légtérben. Ez volt az Airbus A400M típusú gép első halálos kimenetelű katasztrófája.

E szállítógéptípus összeszerelő üzemének a Sevilla melletti San Pablo repülőtér ad otthont, amelyet a balesetet követően azonnal szakértők egy csoportja keresett fel, hogy kivizsgálják a történteket.

Az Airbus egyik szóvivője szombaton az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta: az A400M típust jelenleg Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban és Törökországban használják. Nyolc ország rendelt e gépekből, az említett négyen kívül Belgium, Luxemburg, Malajzia és Spanyolország is.

Mindenesetre a német hadsereg már szombaton bejelentette, újabb utasításig felfüggesztik egyetlen Airbus A400M típusú repülőgépük próbarepüléseit. A katonaság szóvivője azt mondta, jelenleg azt várják, hogy befejeződjön a repülőgépgyártó cégnek a szombati baleset okait feltáró vizsgálata.

A brit védelmi minisztérium illetékese ugyancsak bejelentette, “elővigyázatossági okokból” ideiglenesen kivonják a forgalomból az ilyen típusú katonai szállítógépeket.

Az Anadolu török hírügynökség vasárnap arról adott hírt, hogy Törökország – ahova a szombaton lezuhant gépet készültek elszállítani – “biztonsági okokból” ugyancsak leállította két Airbus A400M típusú repülőgépének próbarepüléseit.

Ehhez képest a francia védelmi minisztérium illetékese a Reuters hírügynökségnek azt mondta, nincs okuk felszállási tilalmat adni e katonai repülőgépeknek “a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján”.

Az Airbus A400M négy légcsavaros, közepes katonai szállító repülőgép, melyet az Airbus cég fejleszt az említett országok megrendelésére, főleg a Transall C-160 és a C-130 Hercules repülőgépek leváltására. Franciaország 50, Németország 53, Spanyolország 27, az Egyesült Királyság pedig 22 ilyen típusú repülőgépet rendelt az Airbus cégtől.
Kép: Google (a kép illusztráció)

Hasonló hírek

Facsónakokkal indulnak útnak Afrikából a migránsok

Mazsi

Macron tiszteletre méltónak nevezte Merkel döntését

Géza

Lezuhant a koszovói EU-misszió egyik helikoptere

info