Hirmagazin.eu
Főoldal » Több ország is Magyarország mellé állt a kvótakérdésben
Külföld

Több ország is Magyarország mellé állt a kvótakérdésben

Az Európai Bizottság megreformálná a menekültügyi rendszert.

Az Ursula von der Leyen vezette testület készülő tervei szerint a migránsokat kvóták alapján osztanák el a tagállamok között. Ez azonban a Welt tudósítása szerint nem lenne kötelező.

Azok a tagállamok, amelyek nem akarnak migránsokat átvenni, azok máshogy is hozzájárulhatnak a helyzet kezeléséhez. Például úgy, hogy a határvédelemből vállalnak nagyobb részt.

A kvóták bevezetésével és az illegális migránsok szétosztásával több tagállam, így Magyarország sem ért egyet. A visegrádi országok ezért levélben tiltakoztak az Európai Bizottságnál a kvótatervek ellen.

Harmincnál is több migránst vett fel a spanyol parti őrség egyik hajója a Kanári-szigetek közelében május második felében. Bár a járvány miatt mind az Európai Unió belső, mind a külső határait lezárták, az illegális bevándorlók ennek ellenére is útnak indultak. Szakértők már tavaly azzal számoltak, hogy 2020-ban megismétlődhet a 2015-ös migrációs válság.

2019-ben hónapról hónapra nőtt a menedékkérők száma az Európai Unióban. Tavaly összesen 652 ezren indították el a hivatalos eljárást, ami 12 százalékkal több, mint 2018-ban volt. Közben az Európai Bizottság megreformálná a menekültügyi rendszert. Az Ursula von der Leyen vezette testület készülő tervei szerint a migránsokat kvóták alapján osztanák el a tagállamok között. Ez azonban a Welt tudósítása szerint nem lenne kötelező.

Azok a tagállamok, amelyek nem akarnak migránsokat átvenni, azok máshogy is hozzájárulhatnak a helyzet kezeléséhez. Például úgy, hogy a határvédelemből vállalnak nagyobb részt.

A sajtóhíreket egyelőre nem erősítették meg. Az Európai Bizottság várhatóan júniusban ismerteti a javaslatát.

A kvótarendszer ügyében egyet nem értés alakult ki a tagállamok között

A migrációban leginkább érintett két tagállam, Olaszország és Görögország is támogatja a migránsok kvóta szerinti elosztását. A szakértő szerint a kérdésben alapvetően két törésvonal alakult ki a tagállamok között. Palócz André, a Századvég vezető elemzője az Unió 27 című műsorában elmondta, az egyik egyet nem értési pont az, hogy

mi legyen a sorsa az Európa felé tartó illegális bevándorlóknak, a másik pedig az, hogy a már Európában lévő migránsokat hogyan osszák el a tagállamok között.

Hozzátette, a kvótarendszer bevezetésében elsősorban a migrációban jobban érintett dél-európai, illetve nyugat-európai államok érdekeltek. Ezzel ellentétben azok az országok, amelyek eddig sem kívántak befogadni migránsokat, illetve meg is tudták ezt a szándékukat valósítani, abban érdekeltek, hogy a kvótarendszer ne legyen bevezetve.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

Több ország is Magyarország mellé állt a kvótakérdésben

A kvóták bevezetésével és az illegális migránsok szétosztásával több tagállam, így Magyarország sem ért egyet. A visegrádi országok ezért levélben tiltakoztak az Európai Bizottságnál a kvótatervek ellen. Álláspontjuk szerint ugyanis nem fogadható el a kötelező elosztás a menekültkérdés megoldására. A négy kelet-közép-európai tagállam tiltakozásához több ország is csatlakozott.

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője elmondta, az elmúlt időszakban már más tagállamok is vették a bátorságot, hogy felszólaljanak a kvótarendszer ellen, így például Szlovénia, Lettország, Észtország. Hozzátette, az említett államok közösen a V4-ekkel jegyeztek levelet a bizottság részére.

A szolidaritás nem opció kérdése 

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyekért felelős biztosa azt mondta: egyetértést remél a tagállamok között a menekültügyi reform vitájában. A testület azonban azt is közölte, hogy a szolidaritás nem opció kérdése. A szakértő szerint hangsúlybeli változást jelent, ha nem lesz kötelező a kvóta.

Szabó Dávid külpolitikai elemző szerint az Európai Bizottság a hasonló javaslatokkal sokszor csak teszteli a közhangulatot. Hozzátette,

amint tesznek egy lépést hátrafelé a kelet-közép-európai országok, abban a pillanatban elkezdődik a kötelező, mindenki által vállalni kényszerített betelepítési kvóta erőltetése.

A korábbi, 2015-ben elfogadott és 160 ezer migráns áthelyezéséről szóló kvótarendszer sikertelen volt, hiszen a tervezett áthelyezések kevesebb, mint ötöde valósult meg.

A címlapfotó illusztráció.

M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Elüldöznék a világhálóról az Iszlám Államot

Edit

5 éves hős kislány mentette meg anyukája és kisöccse életét

Edit

Közel a vég? Az USA-t is elérheti a rakéta, amit Kim Dzsong Un most fedett fel

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!