Image default
Gazdaság

Több ország is kitiltotta a magyar sertéshúst

A kitiltás Magyarország teljes területére szól, minden exportőrt érint.

Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta piacáról a magyar sertéshúst és a sertéseredetű termékeket, illetve a szerbek az élő sertést is, miután bebizonyosodott, hogy az afrikai sertéspestis vírusától pusztult el a Gyöngyös környékén talált vaddisznó – írja a Világgazdaság.

A kitiltás Magyarország teljes területére szól, minden exportőrt érint.

Egyelőre csupán Szingapúrral van esély megegyezni arról, hogy ha nem regisztrálnak újabb sertéspestises esetet, a korlátozott régión kívüli húsüzemek előtt ismét megnyílik a szingapúri piac.

Az ázsiai vevők kiesése rendkívül érzékenyen érinti a hazai húsfeldolgozókat.

Az utóbbi években ugyanis az árbevétel alapján Japán lett a fő piacuk, onnan származott az árbevételük negyede, 76,2 millió euró. Tajvan és Dél-Korea a hatodik, illetve a tizenegyedik helyen áll ebben a rangsorban.

Hétfőtől tizenhárom Heves megyei települést sorolt a Nébih a különösen ellenőrzött terület kategóriába,

miután afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki egy vaddisznótetemben, amelyet a Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén találtak. További 87 település a fertőzött kategóriába került. Ezen a mintegy félmegyényi területen korlátozást vezet be a hatóság, például megfigyelés alá helyezteti a sertéstartó gazdaságokat, és elrendeli, hogy az állatokat olyan helyen tartsák, ahol a vaddisznóktól el lehet őket különíteni.

Amennyiben az ASP-t házi sertésekben diagnosztizálják, a fertőzés helyétől számított három kilométeres sugarú körben védőkörzetet, tíz kilométeres sugarúban pedig megfigyelési körzetet kell kialakítani – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nébih.

Forrás: Szeretlek Magyarország

Hasonló hírek

Mikor érdemes bevezetni az eurót Magyarországon?

Géza

Ma jár le a katás kifizetések adatszolgáltatási határideje

Géza

Várhatóan nem oldódik meg a magyar sertéspestis helyzet a közeljövőben

Géza