Hirmagazin.eu
Főoldal » Több mint százezer szárnyast öltek le Füzesgyarmaton madárinfluenza miatt
Gazdaság

Több mint százezer szárnyast öltek le Füzesgyarmaton madárinfluenza miatt

2015 03 03 055858
Forrás: MTI | 2015. 03. 02. 18:44:00

Befejeződött a több mint százezres kacsaállomány felszámolása a füzesgyarmati baromfitelepen, ahol a múlt héten mutatták ki a madárinfluenza vírusát. Az egyedekben kimutatott H5N8 szerotípusról még nem tapasztalták, hogy emberre is átterjedt volna.
Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az MTI megkeresésére elmondta: újabb megbetegedés sem a Békés megyei településen, sem a környéken nem fordult elő. A Füzes-Kacsa Kft. négy telephelyén tartott több mint százezer szárnyas leölése a hétvégén befejeződött. Hozzátette: a héten még takarítják, fertőtlenítik a telepeket.

A kárfelmérés folyamatban van, a kár nagyságáról a Füzes-Kacsa Kft.-nél nem kívántak nyilatkozni az MTI-nek. A kártalanítási folyamatról szólva Bognár Lajos elmondta: a járási-, vagy magasabb kártalanítási összeg esetén a megyei élelmiszerlánc-felügyeleti és állategészségügyi igazgatóságnak be kell szereznie a szakvéleményeket a szakmai szervezetektől többek között a megsemmisített állatok, a takarmány, az állati eredetű termékek és melléktermékek piaci értékéről.

Ezt követően a megyei főállatorvos hoz egy kártalanítási határozatot, amellyel szemben a vállalat fellebbezhet. Miután a közigazgatási eljárás lezajlik, és jogerőre emelkedik a határozat, 30 napon belül a kincstár kifizeti a megítélt összeget. Az MTI információja szerint a kárfelmérés még ezen a héten befejeződik.

Európában számos országban, az Egyesült Királyságban, Bulgáriában, Olaszországban, Németországban, Hollandiában mutatták már ki a madárinfluenza vírusát. A helyettes államtitkár véleménye szerint vadmadarak hurcolhatták be a vírust a Békés megyei telepre, amely köré a hatóság egy 3 kilométeres védő- és egy 10 kilométeres megfigyelési körzetet alakított ki. A 3 kilométer sugarú védőkörzetben valamennyi baromfitartó gazdaságot felkerestek az állategészségügyi szakemberek, a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozás érdekében szállítási korlátozások léptek érvénybe.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján olvasható, hogy Japán, Szingapúr és Dél-Korea Magyarország teljes területéről felfüggesztette az élő baromfi, hús és tojás exportját, a Dél-Afrikai Köztársaság és Hong Kong részletes korlátozást vezetett be. Bognár Lajos elmondta: valamennyi országgal felvették a kapcsolatot, értesítették őket a helyzetről, diplomáciai úton próbálják meg elérni, hogy a korlátozás ne az egész országot, csak Békés megyét érintse.

Hozzátette: az Európai Unió területére a 30 napig fennálló szállítási tilalom végéig nem lehet kacsát szállítani Békés megyéből. Kérdésre válaszolva elmondta: a 30 nap a végső fertőtlenítés megtörténtétől indul, amelyre még a héten sor kerül.

Az országos főállatorvos felhívta az állattartók figyelmét arra, hogy a járványok megelőzése érdekében mindenképpen tartsák be az alapvető járványügyi intézkedéseket.

Hasonló hírek

Áder János aláírta az orvosbértörvényt

Géza

Újabb amerikai cég hozza fejlesztőközpontját Budapestre

Géza

Júniusban 191 ezer ember munkáját biztosította a koronavírus-járvány sújtotta ágazatok adókedvezménye

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------