Image default
Külföld

Több mint száz kulturális személyiség fordult Putyinhoz Szencov szabadon bocsátásáért

A kulturális élet több mint száz meghatározó személyisége, köztük Jean-Luc Godard és Ken Loach filmrendező is aláírta azt a petíciót, amelyben a bebörtönzött, éhségsztrájkot folytató ukrán filmes, Oleh Szencov szabadon bocsátását kérik Vlagyimir Putyin orosz elnöktől.

Magyar Narancs

Szencov három hónapja kezdett éhségsztrájkba azt követelve, hogy engedjék szabadon az Oroszországben fogvatartott ukrán politikai foglyokat.

Az ukrán filmes egészségi állapota egyre nagyobb aggodalomra ad okot. David Cronenberg amerikai és Costa-Gavras görög filmrendező, továbbá Francoise Nyssen francia kulturális miniszter is aláírta a Le Monde című napilapban megjelent petíciót a szabadulásáért.

„A vélemény szabadsága és az alkotói szabadság nem érhet véget az eltérő vélemény miatt. Ma mégis haldoklik egy filmkészítő, mivel másként gondolkodik” – fogalmaztak a petíció szerzői.

Szencovot, aki élesen kritizálta az ukrajnai Krím-félsziget orosz annektálását, az orosz hatóságok 2014-ben tartóztatták le a régióban, a félsziget megszerzése után. Húsz évi börtönbüntetésre ítélték terrorizmus vádjával, támogatói szerint azonban politikai okok motiválták elítélését.

„A világ minden művésze tökéletesen tisztában van azzal, hogy az orosz elnöknek hatalmában áll megállítani ezt az emberi és demokratikus tragédiát” – olvasható a kérelemben. A petíció néhány nappal az után született, hogy Emmanuel Macron francia elnök egy telefonbeszélgetésben megemlítette Putyinnak, hogy sürgősen „humanitárius megoldást” kell találni Szencov ügyében.

forrás: hirado.hu

Hasonló hírek

Rendőrnek öltözött fegyveresek fosztogatnak a katasztrófa sújtotta Houstonban

Mazsi

Bűncselekménnyé nyilvánítja a brit kormány a bevándorlók illegális munkavállalását

info

Csoda történt a menyasszonnyal, miután lezuhant és kiégett a gépe

Mazsi