Főoldal » Több mint ötvenezer embert érint a koronavírus miatti vesztegzár Olaszországban – a tegnapi nap hírei röviden (18+)
Belföldi hírek

Több mint ötvenezer embert érint a koronavírus miatti vesztegzár Olaszországban – a tegnapi nap hírei röviden (18+)

Karanténba kerültek az Észak-Olaszországból hazaérkezett magyar középiskolás diákok. A gyöngyöspatai ügyben megítélt kártérítés kifizetéséért tüntettek a Parlament előtt.

Észak-Olaszországban már több mint 130 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, közülük hárman vesztették életüket. Mindhárman idős rákbetegek voltak. Giuseppe Conte miniszterelnök előzőleg két hétre vesztegzár alá helyezte az új koronavírus okozta járvány két olaszországi gócpontjának tartott térséget. Lombardiában csaknem 47 ezer, Veneto tartományban 3500 embert helyeztek karantén alá. Mindkét tartományban bezárták az oktatási intézményeket. Megszakították az eredetileg keddig tartó velencei karnevált is.

Karanténba került az Észak-Olaszországból este hazaérkezett 11 magyar középiskolás diák a koronavírus terjedése miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt közölte: emellett kísérőjük és az autóbusz két vezetője is a Szent László Kórházba kerül. Korábban a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs soron kívüli tájékoztatást kért az olasz hatóságoktól. A külügyi tárca alapos megfontolást javasol az észak-olaszországi utat tervezőknek. A Budapest Airport felkészült az észak-olaszországi járatok szűrésére is.

A gyöngyöspatai ügyben megítélt kártérítés kifizetéséért tüntettek a Parlament előtt. A résztvevők a cigányság érdekeiért és a bíróságok függetlenségéért demonstráltak. A tüntetés apropója, hogy a kormány nem szándékszik kifizetni a bíróság által a gyöngyöspatai, iskolai szegregáció ügyében megítélt százmilliós kártérítést a romáknak, hanem a Kúriához fordult felülvizsgálatért. Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes parlamenti képviselője a kormány Facebook-oldalán elérhető videóban úgy vélte: a gyöngyöspataiak 98 százaléka nemet mondott a politikai akcióra.

A többi között a börtönviszonyok miatti kártérítések felfüggesztéséről szavaznak a képviselők a jövő héten az Országgyűlésben. Az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd interpellációkkal és azonnali kérdésekkel folytatódik. A parlament kedden a kommunista diktatúrák áldozataira emlékezik, majd a kormány börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélésekkel szembeni javaslatáról szavaz. A határozathozatalok után 8 javaslat általános vitáját tartják.

Magyarországon is nagyon fontos a klímavédelem, a kormány ezért is hirdette meg 8 pontból álló akciótervét – erősítette meg a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra a Kossuth Rádióban azt mondta: a célok között szerepel, hogy a következő 10 évben 21-ről 27 százalékra növeli a kormány az erdős területek arányát és 32 milliárd forinttal segíti a megújuló energiaforrásokat használó kisvállalkozásokat.

A kormányzó Német Szociáldemokrata Párt kapta a legtöbb szavazatot a Hamburgban tartott helyi törvényhozási választáson. Az Alternatíva Németországnak nevű jobboldali párt öt év után búcsúzik a tartományi parlamenttől. Így a következő öt évben is az SPD és a Zöldek koalíciója vezetheti a tartományi rangú észak-német kikötővárost. A törvényhozás harmadik ereje a Kereszténydemokrata Unió lehet.

Iránban a konzervatív erők győztek a pénteki parlamenti választásokon a még nem végleges eredmény alapján. A belügyminisztérium közlése szerint a szavazásra jogosultak alig 42,5 százaléka adta le voksát. A részvételi arány az 1979-es iráni iszlám forradalom óta először süllyedt 50 százalék alá. A reformpárti jelöltek kizárása után a várakozásoknak megfelelően biztos többséget szereztek a konzervatív jelöltek.

A Richter-skálán 5,9-es erősségű földrengés volt a török-iráni határ közelében. 9-en meghaltak és több mint 50-en megsérültek. Nem sokkal később egy hasonló erejű második rengés is volt a térségben. A földmozgás több mint 40 faluban okozott anyagi károkat. Az érintett települések egy kétezer méternél is magasabban húzódó völgyben fekszenek.

Franciaországban megkezdődött a legrégebbi atomerőmű fokozatos leállítása. A Rajna menti fessenheimi létesítmény első blokkját szombat hajnalban kapcsolták le. A második blokk leállítása június 30-án várható. A kormány azt tervezi, hogy 2035-ig az ország 19 atomerőművének 58 atomreaktorából 14-et bezár. Franciaországban 2018-ban az elektromos áram több mint 70 százalékát termelték az atomerőművek.

infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Orbán Viktor lerótta tiszteletét Luther Márton sírjánál

Géza

Polgári Szilvia: Aliba’ – a bevándoroltatás állatorvosi lova (A Pesti Srácok írása)

Géza

Amerikai harckocsik jönnek Magyarországra

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------