Image default
Külföld

Több mint kétmillió venezuelai menekült már el hazájából

Az ENSZ hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint, mintegy 2,3 millió venezuelai menekült el hazájából a belpolitikai és gazdasági válság következtében. Egyben felhívta a figyelmet arra a világszervezet, hogy az ország lakossága élelmiszer- és gyógyszerhiánytól szenved.

UN Dispatch

A legtöbben Kolumbiába, Ecuadorba, Peruba és Brazíliába menekültek – közölte újságírókkal Stéphane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője egy sajtótájékoztatón. A 2,3 milliós szám az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) 2018 júniusi becslésén alapul, viszont a világszervezet nem közölte, hogy mióta végez erre vonatkozó számításokat.

Dujarric elmondása szerint a kivándorlók legtöbbje az élelmiszerhiányt jelöli meg távozása fő indokaként. Jelentések szerint Venezuelában mintegy 1,3 millió ember szenved alultápláltságtól. Súlyos hiány van alapvető gyógyszerekből és orvosi felszerelésekből is, aminek következtében jelentősen romlott az ellátás minősége a kórházakban – tette hozzá.

Az OCHA közlése szerint több mint 100 ezer HIV-fertőzött beteget fenyeget a gyógyszerhiány, és az országban korábban már felszámolt betegségek terjednek ismét. Az ENSZ és humanitárius partnerei figyelmeztettek arra is, hogy a Venezuelából elmenekültek jogi tanácsokra, egészségügyi ellátásra és egyéb alapvető szolgáltatásokra szorulnak.

Guterres szóvivője megköszönte a Venezuelával szomszédos országok „nagylelkűségét”, és bizalmának adott hangot azzal kapcsolatosan, hogy más országok is hozzájárulnak a földönfutók megsegítéséhez.  Venezuela több mint két éve súlyos politikai és gazdasági válsággal küzd, erről többek között itt és itt írtunk.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Szexuális zaklatással vádol több nő egy izraeli minisztert

info

Brutális: élő adásban verték meg a riporternőt! – VIDEÓ

Mazsi

Trump Twitter üzenete kiverte a biztosítékot a Demokratáknál

Géza