Hirmagazin.eu
Főoldal » Több mint egymillióan tüntettek az elnök ellen Brazíliában
Külföld

Több mint egymillióan tüntettek az elnök ellen Brazíliában

2015 03 15 223603
Forrás: MTI | 2015. 03. 15. 20:50:11

Korrupciós botránya miatt követelték az elnök vád alá helyezését, sőt hatalma államcsínnyel való megdöntését.
Rendőrségi közlések szerint közel másfél millióan tüntettek Dilma Rouseff baloldali brazil elnök ellen vasárnap szerte az ország nagyvárosaiban minden idők legnagyobb brazíliai korrupciós botránya ürügyén, az elnök vád alá helyezését, sőt hatalma államcsínnyel való megdöntését követelve.

Sao Paulo katonai rendőrsége Twitter-üzenetében azt írta, hogy csak ebben a nagyvárosban, amely amúgy az ellenzék fellegvára, egymillióan vonultak utcára az elnök és kormánya ellen tüntetve, országosan pedig közel másfél millióan vettek részt a demonstrációkban, majdnem annyian, mint a 2013-as szociális megmozdulások tetőpontján.

Kormányellenes tüntetés Brazíliában

Az AP rendőrségi becslésre hivatkozó jelentése szerint sok ezer ember vett részt a kormányellenes demonstrációban Rio de Janeiróban, a híres Copacabana tengerparti sugárúton is. A tüntetők nemzeti színű zászlókat lengettek és sokan nyíltan azt követelték, hogy államcsínnyel zavarják el a kormányt.

Egy hatméteres transzparensen angolul követelték a felvonulók a hadseregtől, hogy “ments meg minket a kommunizmustól!” A transzparenst vívő egyik férfi, Marlon Aymes azt mondta, hogy a parlament feloszlatását és új választások kiírását várják a katonaságtól, mert “olyan szintet ért el a korrupció, hogy mást már nem lehet tenni”. Mint mondta, nem akar tekintélyelvű kormányt, és azt, hogy hazáját egy második Venezuelává változtassák.

A tüntetők haragját közvetlenül az váltotta ki, hogy minden idők legsúlyosabbnak mondott korrupciós botránya lepleződött le a Petrobras állami olajtársaságnál. A legnagyobb brazil építőipari és gépipari cégek legalább 800 millió dollár kenőpénzt fizettek azért, hogy elnyerjék az állami olajvállalat zsíros megrendeléseit.

Az olajtársaság vezetői már börtönben vannak, s az ügyészség több tucat honatya, valamint több volt és jelenlegi kormányzati tisztségviselő ellen nyomoz a megvesztegetési botránnyal összefüggésben. A kenőpénzek most lelepleződött rendszere 1997-ben jött létre, még az előtt, hogy az elnök pártja 2003-ban hatalomra került.

Roussef valaha a Petrobras igazgatótanácsának elnöke volt. Ellene nem emeltek vádat, és nem is nyomoznak ellene, kormányának több vezető tisztségviselője, köztük két volt kabinetfőnöke azonban belekeveredett a botrányba.

A tüntetések tovább fokozták a nyomást Dilma Roussefre, akinek népszerűségi mutatója mélyponton jár, s aki kettős, politikai és gazdasági válsággal néz szembe.

Az AP szerint a vasárnapi demonstrációkat elsősorban jobboldali csoportok szervezték a közösségi médiában, olyan társadalmi rétegek képviseletében, amelyek amúgy is az elnök ellen szavaztak októberi újjáválasztásakor, s a tüntetések sokkal inkább politikailag motiváltak, mint a 2013-as kormányellenes megmozdulások, amelyekben a társadalom széles rétegei tiltakoztak a közszolgáltatások alacsony színvonala és a korrupció ellen.

Hasonló hírek

Romániában nem jött be az enyhítés, újra erőre kapott a koronavírus

Mazsi

A rendkívüli állapot kihirdetését kérte a francia rendőrség

Mazsi

A belgák visszaállítják az ellenőrzést a francia határon

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------