Image default
Gazdaság

Több mint 45 ezer működő cégnél nincs még cégkapu

A Credit Online-tól kapott adatok alapján a 2019. június 20-án mért adat szerint a cégek 8 százaléka még mindig nem rendelkezik cégkapuval, ami sürgős kormányzati intézkedést igényel!

– írja közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Ismeretes, hogy az új cégek úgy jöhetnek létre, hogy nincs cégkapujuk, illetve a cégkapu-elbírálási folyamatot egy vállalat, a NISZ Zrt. végzi, így a hibás döntést nem lehet hatósági eljárásban vizsgálni. Problémát jelent még az is, hogy a cégkapunál nincs együttes cégjegyzés, illetve az üzenetek – pedig a jogszabály ezt nem írja elő – 30 nap után eltűnnek, így az új cégkapumegbízott nem láthatja a „múltat”, mert archívumot a NISZ Zrt. nem tart fenn.

A cégkapu számos alapvető funkciót nélkülöz, például nem lehet látni, hogy a jogosultak közül ki és mikor töltötte le a küldeményt. A legfontosabb az üzenetek szűrése lenne, ami még gyerekcipőben jár. Így az elektronikus ügyintézésre leginkább fogékony könyvelők se vállalnak – ellenérték fejében – cégkapukezelést, ami miatt a NAV még nem tette kötelezővé a cégkapus beküldést az adóbevallások, beadványok terén.

A civil szervezeteknek is kell cégkaput nyitniuk! A mintegy 60 ezer működő civil szervezet között – a cégekhez képest – még rosszabb lehet az arány, azonban ezt csak becsülni lehet, mert a cégkapuadataik nem szerepelnek a bírósági névjegyzékben. Az MKOE tagjainak tapasztalata alapján a civil szervezetek fele továbbra sem rendelkezik cégkapuval – írja a közlemény.

Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

Hasonló hírek

Bírság járhat a szabálytalan lakásfelújításért

Géza

Több ezer kft. szűnhet meg a kötelező törzstőkeemelés miatt

info

Varga Mihály: stabil növekedési pályán a magyar gazdaság

info