Főoldal » Több mint 100 kilogramm szemetet találtak egy skót szigetnél partra sodródott bálna tetemében
Ökokatasztrófa

Több mint 100 kilogramm szemetet találtak egy skót szigetnél partra sodródott bálna tetemében

Több mint 100 kilogramm szemetet találtak egy partra sodródott nagy ámbráscet tetemében, amely a skóciai Harris szigetnél sodródott partra.

A tengeri emlős gyomrából halászhálók, kötelek, csomagolóanyagok, táskák és műanyag poharak kerültek elő hatalmas “labdává” tömörödve – számolt be az aggasztó felfedezésről a BBC. Az elpusztult tengeri óriásra helyi lakosok találtak rá a Seilebost strandon, többen aggodalmukat fejezték ki és hozzátették, hogy ez az eset is rávilágít a tengerszennyezés problémájára.

Forrás: Scottish Marine Animal Strandings Scheme

A bálnák és delfinek pusztulását vizsgáló szervezet, a Smass (Scottish Marine Animal Stranding Scheme) szakértői felboncolták az állatot, hogy a halál okát megállapítsák. A szervezet azt közölte, hogy az állat nem volt különösebben rossz állapotban, és bár egyértelmű, hogy a hatalmas tömegű szemét közrejátszott abban, hogy élve partra sodródott, nem találtunk bizonyítékot arra, hogy elzárta volna a bélrendszerét. Mindazonáltal a talált hulladék mennyisége ijesztő, minden bizonnyal ártott az emésztésének és ismét megmutatta, mekkora kockázatot jelent az élővilág számára a tengerszennyezés és az elhagyott halászeszközök.

A parti őrség és a szigetek önkormányzata segített a boncolásban és a gigantikus gödör kiásásában, ahová az ámbráscetet temették. A Smass adatai alapján a cetek egyre nagyobb számban sodródnak a skót partokra: 2009-ben 204 eset történt, 2018-ban több mint 900.

Képek: Scottish Marine Animal Strandings Scheme

erdekesvilag, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Még a világ legeldugodtabb helyei sincsenek biztonságban a műanyag szeméttől

Géza

A cetcápák 63 műanyag darabkát is nyelnek óránként Indonéziánál

Géza

A hegy, ahol halmokban áll az űrszemét

Géza