Hirmagazin.eu
Főoldal » Több millió nő szexuális életéről tudhatott a Facebook
Technika, kommunikáció

Több millió nő szexuális életéről tudhatott a Facebook

A Privacy International (PI) jogvédő szervezet legújabb jelentése szerint több millió nő töltötte le azokat a mobilos ciklusnaptár alkalmazásokat, amik érzékeny adatokat adtak át a Facebooknak.

A csoport öt ilyen appot azonosított, ezek közül a Maya és a MIA Fem szoftverek aggasztóan nagy mennyiségű információt továbbítottak. Előbbit több mint ötmillióan, utóbbit pedig egymillióan töltötték le a Google Play áruházból.

Mindegyik app tartalmazta a Facebook fejlesztői és analitikai készletét, melyekkel lehetővé vált például a Facebook-profillal való bejelentkezés, de ezért cserébe az alkalmazás adatokat küldött vissza felhasználóiról a közösségi óriás szervereire. A PI elemzése szerint mindkét szoftver már azelőtt megkezdte ezt a tevékenységet, hogy a felhasználó elfogadta volna a felhasználási feltételeket. A Maya és a MIA Fem többek közt információkat osztott meg a felhasználók:

  • hangulatáról és libidójáról,
  • az utolsó közösülésük dátumáról és a használt védekezési módszerről,
  • az utolsó menstruációjuk időpontjáról,
  • arról, hogy mikor ittak kávét és alkoholt,
  • mely női intimhigiéniai eszközöket használták,
  • és milyen egészségügyi panaszaik voltak (például hasmenés).

Amennyiben az app használója a maszturbálási szokásairól is osztott meg információkat a MIA Fem egészségügyi appal, azok is a Facebooknál landoltak.

De miért is annyira felháborító ez, ha az ember egyszer önként adta meg ezeket az adatokat az egészségügyi appoknak? Ahogy a PI tagja, Eva Blum-Dumontet is rávilágít, a közösségi óriás ezeket az információkat a felhasználó személyes azonosítójához kötheti. A rengeteg követett aktivitás (mit lájkoltunk, mire kerestünk rá a weben) így kiegészül a szexuális életre irányuló érzékeny adatokkal. A Privacy International a fejlesztők felé is jelezte, hogy ez a gyakorlat etikailag megkérdőjelezhető, ennek eredményeként a Maya fejlesztői eltávolították appjukból a Facebook fejlesztői készletét.

A Facebook szóvivőjének elmondása szerint a készletüket használó alkalmazások fejlesztőinek kötelességük érthető módon tudatni a felhasználókkal, hogy milyen jellegű adatokat gyűjtenek és továbbítanak róluk külső feleknek. A jövőben a fejlesztőkkel közösen fogják vizsgálni a felhasználási feltételek esetleges megsértését.

Ahogy a cég közölte a Business Insiderrel, készleteik felhasználásának feltételei közt szerepel az is, hogy a fejlesztők érzékeny egészségügyi információkat nem továbbíthatnak szervereikre, ennek megelőzésére egyébként van egy automatizált rendszerük, ami természetesen nem tévedhetetlen, és csak az olyan adatokat tudják kiszűrni, mint a személyi számok, jelszavak, más érzékeny azonosítók.

Hozzátették, hogy a külsős appokból származó adatokat nem használják fel hirdetésekhez.

(Kiemelt kép: AFP)

24

Hasonló hírek

Már gumicukrot is tudunk magunknak nyomtatni

Edit

Ismét láthatják a korábban elérhetetlenné vált weboldalakat a UPC előfizetői

info

Minek nevezzelek? A Honor első phablete?

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------