Gazdaság

Több gyümölcsből is rossz a termés idén

Bajban lehetnek a pálinkafőzdék és a konzervgyárak is.

Nem kizárt, hogy az elmúlt tíz-tizenöt év leggyengébb kajszitermését szüretelhetjük idén – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. A gyümölcs termése évjárattól függően 10 és 40 ezer tonna között váltakozik, idén egészen biztosan ennek a sávnak az alján lesz. Az alacsony termésmennyiség oka a tavaszi fagy.

A korai fajtákat szinte teljesen „kivégezte” a március 1-jére virradó éjszaka tapasztalt mínusz 20-24 fokos hideg.

A terméskiesés egyaránt jelentős a Dunántúlon, Dél-Magyarországon, a Duna–Tisza köze déli részén, egyedül az észak-magyarországi termőtájakon pusztított kevésbé a fagy. A közép- és késői érésűekből ugyan lesz értelmezhető mennyiség, de ott is gyengének nevezhető a hozam. Apáti Ferenc szerint ennek megfelelően:

magas árak lesznek, a friss kajszi termelői ára az elmúlt években tapasztalt 200–450 forintos intervallum felső harmadában, 350–400 forint között várható.

Ilyenkor még bőségesen van a magyar piacon olasz és spanyol kajszi, 800 forintos áron, július dereka után viszont ezek eltűnnek. Pálinka-alapanyagnak ugyanakkor az importkajszi nem kerül szóba, részben az ára, részben a nem megfelelő cukor-sav aránya miatt.

Más gyümölcsök

Az őszibaracknál egy fokkal jobb a helyzet, mint a kajszinál, de ott is gyenge termés lesz.

A meggyszüret nagyon rövid lesz, nagyjából négy hét alatt lefut, július első hetében vége is lesz. A termés nagy, a minőség viszonylag gyenge. Az elmúlt hetek sok esője miatt ugyanis a szemek repednek, és relatíve alacsony a cukor- és szárazanyag-tartalmuk. Emiatt a konzervipar is küszködik.

Forrás: MTI

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Alig panaszkodunk a forintosítás miatt

Edit

150 ezer forint felett illetékköteles az ajándék

Géza

Egy kis gazdaságpolitika a profiktól: Például a Lindab – növekvő eredmény, csökkenő bevétel mellett

Géza