Image default
Külföld

Több fronton támadják Olaszországot a szigorúbb bevándorlási szabályok miatt

Nekiment az ENSZ az olasz kormány két nappal ezelőtt elfogadott, bevándorlással kapcsolatos szigorításának.

Ők továbbra is úgy látják, hogy az NGO-hajók “éhezés és háború elől menekülő embereket” mentenek a tengeren, így nem lehet bűnözőként tekinteni rájuk. Egyelőre úgy tűnik, hogy mások is arra biztatják a bevándorló-barát csoportokat, hogy ne tartsák be az új olasz törvényt: titokzatos támogatók már összegyűjtöttek – átszámítva – 1 milliárd forintot, amiből a civil hajókra kiszabott büntetést fizetik majd – közölte az M1 Híradója.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

Emberekkel zsúfolt halászcsónak közelítette meg a szicíliai Agrigento fehér szikláit, a Punta Biancát. Az M1 Híradójában bemutatott felvételeket egy olasz környezetvédő csoport készítette kedden reggel. A bárka a part közelében megállt, majd 40-45 illegális migráns leugrott a sekély vízbe. A parton kisebb csoportokba verődve szétszóródtak és eltűntek.

Az olasz hatóságok nem vették észre a hajót, és az is csak a véletlen műve, hogy valaki mindezt lefilmezte. Ritkán, de így is érkeznek migránsok Olaszországba.

A legtöbb illegális bevándorlót azonban civil szervezetek hajói szállítják az olasz partokhoz. Ezért az elmúlt egy évben a római kormány

jelentősen szigorította az NGO-hajók kikötését.

A héten megszavazott új jogszabály célja pedig az, hogy teljesen lezárja ezt a fajta migrációs csatornát. Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom nevű kormánypárt vezetője úgy nyilatkozott, a törvénycsomag véget vet az olasz tengereken a migránsokat statisztaként felhasználó civil szervezetek show-műsorának.

Korábban Matteo Salvini is nagy politikai játszmáról beszélt, amit az NGO-k indítottak az olasz kormánnyal szemben, tehát az olasz kormány mindkét pártja úgy látja, nem mentési műveletekről van szó, hanem az embercsempészekkel való összejátszásról – mondta az M1 római tudósítója.

A hétfőn elfogadott jogszabály értelmében az Olaszországban, migránsokkal a fedélzetükön kikötő civil hajók kapitányát 150 ezertől egy millió euróig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják, a hajót az olasz hatóságok lefoglalhatják, és egy idő után állami tulajdonnak nyilváníthatják. A kapitány ráadásul háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetést kockáztat, ha nem engedelmeskedik az olasz hatóságoknak.

A legújabb szigorítás azonban nem érte felkészületlenül a civil szervezeteket.

Az Il Giornale olasz napilap arról számolt be, hogy a francia SOS Mediterranée nevű NGO rejtélyes támogatói segítségével 3,5 millió eurót – átszámítva durván 1 milliárd forintot – különített el a bírságok kifizetésére. Sőt, hétfőn bejelentették, hogy a svájci Orvosok Határok Nélkül segélyszervezettel együtt a norvég Ocean Viking nevű hajón Marseille-ből újraindítják műveleteiket a Földközi-tengeren.

Az olasz szigorítással nem ért egyet az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága: szerintük az emberéleteket mentő humanitárius szervezetek tagjait nem lehet bűnözőkként kezelni. Az Európai Bizottságnak is fenntartásai vannak a törvénnyel kapcsolatban.

A Földközi-tengeren eközben érezhetően

felerősödött az embercsempészekkel együttműködő NGO-hajók tevékenysége.

Az Open Arms nevű spanyol civil szervezet hajóján jelenleg 121, Líbia partjainál a hajójukra vett migráns tartózkodik. Miután Olaszország és Málta elutasította a partra szállási kérelmüket, most a nyílt tengeren arra várnak, hogy Spanyolország vagy Franciaország adjon nekik zöld utat, és ott tehessék partra a bevándorlókat – közölte az M1 Híradója.

m1

Hasonló hírek

Ezzel búcsúzunk mára: Itt a világ legjobban fizetett semmittevése! Anglia, pizzakostoló! (Nyugodalmas jó éjszakát kívánunk! Hirmagazin.eu)

Géza

Terrortámadás Németországban – rengeteg sérült van, az elkövetőnek korlátozott menedékjogi státusza volt

Mazsi

Döntés született: bármelyik pillanatban visszavonhatják a Brexitet, ha akarnák – ez történne

Mazsi