Hirmagazin.eu
Főoldal » Több férfi betegedett meg a koronavírustól, mit nő, kutatók keresik az okát (18+)
18+

Több férfi betegedett meg a koronavírustól, mit nő, kutatók keresik az okát (18+)

Az eddigi esetek alapján a koronavírussal fertőzött betegek több mint fele férfi.

Hogy ez pontosan miért van így, azt nem tudják a kutatók, ám egyik feltételezésük az, hogy az ösztrogénnek, azaz a női hormonnak nagy szerepe lehet a vírus elleni védelemben.

Az új koronavírussal fertőzöttek elkülönítőjébe visznek egy beteget a Hupej tartománybeli Vuhan egyik kórházában 2020. február 6-án (Fotó: MTI/EPA/FeatureChina/Jüan Cseng)

A koronavírus már több mint 40 000 embert fertőzött meg Kínában, és eddig 1016 ember életét követelte. A kutatók folyamatosan dolgoznak azon, hogy minél jobban megérthessük a koronavírus kialakulását, lefolyását. A vírus természete nagyon szélsőséges, hiszen egyeseken csak átszalad, másoknak az életét követeli. Az, hogy kinek milyen „ítélet” jut, a megfertőződést követően átlagosan 6-7 nap körül derül ki, ennyi a vírus jellemző lappangási ideje, ami után megjelenek a tünetek.

Férfiak és nők közti megoszlás

Nem csak orvosokat mozgósítottak a betegség ellen. Kutatók minden apróságra kíváncsiak, hogy kiismerjék a természetét. Az eddig eseteket összegezve kiderült, hogy a férfiak sokkal védtelenebbek a koronavírussal szemben. Ezt támasztja alá a Vuhani Egyetem 140, valamint a Jinyintan kórház 99 páciens bevonásával készített kutatása: előbbi esetben a fertőzöttek 54, utóbbiban pedig 68 százalékát középkorú férfiak alkották a Business Insider összesítése szerint. Vagyis

mindkét esetben férfiak voltak többségben.

Véletlen, vagy valamilyen oka van?

Tovább vizsgálva az eseteket kiderült, hogy a főképp férfiakra jellemző krónikus állapotok, mint a szív- és érrendszeri betegségek, vagy a cukorbetegség azok a kórelőzmények, amelyek jelentősen gyengítik az immunrendszert, talán ez a magyarázata annak is, hogy miért vannak többségben a férfiak a megbetegedettek között.

A nők ezek szerint védettebbek? A kutatók a 2002 és 2003 között tomboló SARS-járvány vizsgálatával próbáltak meg választ adni erre a kérdésre. A SARS is állatokról terjedt át emberre, génállományát tekintve 80 százalékban azonos a jelenlegi koronavírussal. További hasonlóság, hogy a SARS kíméletes volt a gyerekekhez: csak 80 kiskorút betegített meg biztosan az a kórokozó, és a halálos áldozatok között egy 18 év alatti sem volt.

A hormonokban lehet a megoldás

Az Iowai Egyetem munkatársai 2017-ben kimutatták, hogy a hím egereket sokkal könnyebben fertőzi a SARS-vírus, mint a nőstényeket. A kulcs nem más, mint az ösztrogén, azaz a női hormon. Az ösztrogénnek vírusölő hatása van: a női hormonok antivirális hatást fejtenek ki a HIV, az ebola- és a heptatitiszvírus ellen. A John Hopkins Egyetem kutatói kimutatták, hogy ugyanez a hatás az influenza A vírusnál is érvényesül, az ösztrogén és változatai csökkentik a vírus szaporodási képességeit. De csak a nőknél. Amikor a kísérlet során férfiak mintáihoz adtak női hormont, ott nem fejtette ki ezt a védő hatást. Az ösztrogén vírusölő tulajdonsága tehát az állatkísérlet tanulsága szerint a SARS-járvány idején is működött, és valószínűsíthetően ugyanezt tapasztalhatjuk most, a koronavírus esetében is.

A John Hopkins Egyetem járványtani munkatársa, Aaron Milstone szerint azonban arra figyelmeztet, hogy egy új vírus felbukkanásakor mindig az egész lakosság veszélyeztetett. A ösztrogén tehát nem immunitást jelent, de magyarázatot ad arra, hogy a fertőzésekben miért láthattuk az eddigi tendenciákat.

hirado, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Vérfagyasztó részletek a szekszárdi gyerekgyilkosságról: nem volt egyedül a tettes (18+)

Géza

A legtöbbet mi maguk tehetünk a járvány ellen – videó

Géza

A szabadtéri szex veszélyes lehet!

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------