Hirmagazin.eu
Főoldal » Több ezren maradtak áram nélkül a havazás miatt Ausztriában
Külföld

Több ezren maradtak áram nélkül a havazás miatt Ausztriában

Egyre súlyosabb a helyzet Ausztria és Németország egyes részein a rendkívüli havazás miatt. Van, ahol egy nap alatt megint egy méternyi hó hullott és még fél méter várható.

Sok helyen akadozik a közúti és a légi közlekedés. Mindkét országban követeltek halálos áldozatokat a lezúduló lavinák, többen eltűntek – hangzott el az M1 Híradójában.

Salzburg térségében a hóviharok miatt 14 ezer háztartás maradt áram nélkül. Szombaton éjszaka elakadt egy utasokkal teli vonat Ausztriában. Öt órán keresztül vesztegelt 300 ember a szerelvényen, mire ki tudták őket szabadítani.

Bajorország déli részén és az Alpok térségében szombat hajnal óta nem szűnik a havazás. Egyetlen nap alatt csaknem egy méternyi friss hó hullott. A főbb útvonalakat folyamatosan tisztítják, azonban a munkagépek már nem tudják tartani a lépést az erős hóeséssel. A hegyi utakon gyakorlatilag már nem lehet autóval közlekedni, a magasabban fekvő határátkelők többségét lezárták.

A lavinaveszély miatt a bajor Alpok teljes területén a második legmagasabb, négyes fokozatú riasztás van érvényben. Az ítéletidőnek már halálos áldozatai is vannak: egy fiatal nőt síelés közben sodort el a lavina, egy 19 éves fiú pedig közlekedési balesetben vesztette életét a jeges úton.

Lavinaveszély van továbbra is 

Az Alpok útjain sorra fordították vissza a járműveket, ugyanis a hegyoldalakon felgyülemlett hatalmas hótömeg bármelyik pillanatban az úttestre zúdulhat. Ausztria észak-nyugati részén olyan ütemben esik a hó, hogy az már a népszerű síparadicsomokban is gondot okoz.

Stájerországban szintén kezd veszélyessé válni a helyzet a rengeteg jó miatt. A lavinafigyelő szolgálatok vasárnap reggel válságtanácskozást tartottak.

Salzburg környékén a hóviharok miatt 14 ezer háztartás marad áram nélkül. Hétfőn árva maradtak az óvodák és iskolák is, akadt olyan település is, ahol a hatóságok azt tanácsolták az embereknek, hogyha nem muszáj, inkább ne menjenek ki a házaikból.

Háztetőig érő hótorlasz

Az ausztriai Bad Aussee szinte ki sem látszik a hóból. A néhány ezer lelkes településen a házak bejáratát egyre nehezebb megközelíteni, a legnagyobb gondot azonban az épületek tetején felgyülemlett hatalmas hótömeg jelenti.

Az ítéletidő miatt sokan ott ragadtak az üdülőhelyeken a karácsonyi és újévi szünet végén. A vasúti közlekedés számos útvonalon akadozik, a lavinaveszély miatt sok járatot le kellett állítani. Vasárnap több mint öt órán át vesztegelt egy utasokkal teli szerelvény a német határ közelében, ahol a hó súlya miatt egy fa dőlt rá a felsővezetékre. A baleset hajnali öt órakor történt, a Grazból Zürichbe tartó vonatot végül egy másik mozdonnyal húzták a saalfeldeni állomásra. Ott a Vöröskereszt munkatársai mindenkiről igyekeztek gondoskodni, forró teát biztosítottak a várakozóknak. A szerelvény végül folytathatta útját Zürich felé.

Sok magyar is az Alpokban rekedt

Többen is az autójuk kiszabadításán dolgoztak az ausztriai Planneralmban vasárnap, napközben. Az M1-nek küldött felvételeken jól látszik, hogy szinte egyfolytában, sűrű szemekben esik a hó az osztrák hegyekben.

Pénteken már sikerült havat robbantani, hogy irányított lavinát idézzenek elő. Azóta viszont nem volt lehetőség erre a folyamatos havazás és a nagy köd miatt. Így továbbra is lavinaveszély van, főként az egyre növekvő hőmérséklet miatt.

A sípályák és az autóutak még mindig nem járhatók, a hókotrók el se tudtak indulni az időjárás miatt.

Vasárnap dél után a hegybírók úgy döntöttek, hétfőn egy órára megnyitják a Planneralmból lefelé vezető út sorompóját, így a turisták – köztük 5-6 magyarral – konvojban le tudnak majd ereszkedni az utakon.

Több magyar rekedt a hegyen a mintegy 50 kilométerrel keletebbre fekvő Präbichlben is. Nekik lett volna lehetőségük pénteken távozni, azonban inkább a biztonságosabban tűnő maradást választották.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Emelték a riasztás fokozatát, természeti katasztrófa közeleg

Mazsi

Olyan helyen jártam Bécsben, ahol kézzel tapintható a bevándorlás következménye.

Géza

Megint csoportos nemi erőszakot követtek el migránsok Skandináviában

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------