Hirmagazin.eu
Főoldal » Több ezren kerülnek kórházba étrend-kiegészítők miatt
Egészség - betegség

Több ezren kerülnek kórházba étrend-kiegészítők miatt

Meghökkentő adat: évi 23 ezer ember kerül a sürgősségire különféle étrend-kiegészítő készítmények miatt. Az új tanulmány, mely ezt közzétette, az első, mely konkrét számokkal szolgál az amerikai államokat illetően – de a dolog nemcsak náluk lehet aktuális.

étrendkiegészítők

Megdöbbentően sokan kerülnek kórházba étrend-kiegészítők alkalmazása miatt – derítette ki egy amerikai tanulmány. Ez az első, amely valóban a nemzetre lebontott adatokkal állt elő a problémát illetően. Leginkább a fogyást elősegítő és energia-kiegészítők bizonyultak veszélyesnek, a leggyakoribb gond a szívprobléma ezeknél a készítményeknél. A nők, az óvodások és az idősek vannak leginkább kitéve a kockázatnak.

„Az emberek nem realizálják, hogy a táplálék-kiegészítők károsak lehetnek – minden évben amerikaiak ezrei szorulnak sürgősségi ellátásra olyan tünetek miatt, melyek a kiegészítőkkel hozhatók összefüggésbe” – mondta el Andrew Geller orvos, a tanulmány vezetője, a CDC (Centre for Disease Control) tisztiorvosa.

Az étrend-kiegészítők gyártói ugyanakkor azzal érvelnek: a termékek hibáztatása helyett a tanulmány tulajdonképpen azt mutatja, hogy nem is olyan rosszak ezek a készítmények.

„Évente 150 millió amerikai fogyaszt étrend-kiegészítőket – mondta el Duffy Mackay, a Felelősségteljes Táplálkozásért Tanács elnevezésű szakmai szervezet elnöke. – Ha azt nézzük, mennyien vesznek igénybe ezek közül sürgősségi ellátást, akkor az jóval kevesebb, mint a fogyasztók egytizede.”

Geller szerint utóbbi valóban igaz, kivéve, hogy a táplálék-kiegészítők mentesülnek a biztonsági tesztelés alól, mivel állítólag teljesen ártalmatlanok. „Olyan szabályozás alá esnek, hogy eleve megvan esetükben a biztonságosság vélelme. A 23 ezer ember azonban, aki a sürgősségire kerül, így is túlságosan magas szám.”

Egyre többen fogyasztják

étrendkiegészítők2

A táplálék-kiegészítők mennyisége az elmúlt években jelentősen megnőtt, nagyrészt az 1990-ben elfogadott törvény miatt, amely a kormányzati szabályozást meggyengítette.

Az étrend-kiegészítő egészségügyi és oktatási törvény annak meghatározását is bővítette, hogy mit nevezhetünk táplálék-kiegészítőnek. Az eredmény: néhány termék, amely ma elérhető a piacon, kétes vagy illegális összetevőket tartalmaz – beleértve vényköteles gyógyszereket is -, amelyek nincsenek felsorolva a csomagoláson.

Az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal) visszahívhatja ezeket a termékeket, ha veszélyesnek ítéli őket. Ám egy közelmúltban elvégzett tanulmány felfedezte, hogy a visszahívott termékek kétharmada kevesebb, mint egy évvel később ismét megtalálható volt a boltok polcain, ugyanazokkal az illegális összetevőkkel – vagyis a törvény, amely szabályozza a kiegészítőket, meglehetősen gyenge, néhány gyártó egyszerűen ignorálja azt.

Az új számokat a nagynevű The New England Journal of Medicine szaklap közölte, a CDC-nél és az FDA-nál dolgozó kutatók gyűjtése alapján, akik 63 kórház adatait fésülték át szerte az Egyesült Államokban, a 2004-től 2013-ig tartó időszakban. Olyan eseményeket figyeltek, melyeket az orvosok táplálék-kiegészítőknek tulajdonítottak. Az energiaitalokkal vagy teákkal kapcsolatos eseteket nem számolták bele és a haláleseteket sem, amelyek összefügghettek az étrend-kiegészítőkkel.

A talált, összesen 3667 eset alapján a tanulmány szerzői úgy becsülték, hogy a táplálék-kiegészítők nagyjából 18 600 és 27 398 embert juttatnak a sürgősségire évente. Az esetek többségében – 90 százalékában – egyetlen készítmény okozta a bajt, nem pedig pirulák kombinációja.

A tanulmányba be nem vont szakértők is egyetértenek azzal, hogy túl sok azon embereknek a száma, akik étrend-kiegészítők miatt kerülnek kórházba.

Pieter Cohen orvos, a Harvard Egészségügyi Iskola professzor asszisztense, aki a táplálék-kiegészítőket tanulmányozza, aggasztónak találja az adatokat. Mi több, véleménye szerint a számokat még alul is becsülték, ugyanis a pácienseket akkor számolják bele az efféle esetekbe, ha maguktól elmondják, hogy szednek valamilyen készítményt, illetve a doktor rákérdez és elismerik azok alkalmazását. S ez bizony nem történik meg mindig, erre konkrét példák is vannak.

Veszélyben a nők, a gyerekek és az idősek

A fiatal felnőttek, 20 és 34 éves kor között, valamint a nők a leginkább veszélyeztetettek. Ugyanis a fogyást elősegítő és az energiát adó készítmények a leginkább okolhatók ebben a korosztályban a kórházba kerülésért. Több hölgy érintett a problémában, mint férfi.

A szívproblémák, a mellkasi fájdalom, szabálytalan vagy gyors szívverés a leggyakoribb tünet, amiért az emberek igénybe veszik a sürgősségi ellátást.

A tanulmány szerzői rámutatnak, hogy több a táplálék-kiegészítőkhöz köthető szívprobléma, mint a vényköteles gyógyszerekkel kapcsolatos, melyeknek dobozán fel van tüntetve, hogy okozhatnak gondokat a szívvel.

A 65 év feletti felnőttek vannak a legtöbben azok közül, akiket el kell látni kórházban, miután étrend-kiegészítőt szedtek. Meglepő módon viszont 3-ból 1 személynél nem a készítmény összetevőire adott reakció a probléma, hanem a pirula mérete önmagában. Ebben a korosztályban az emberek egyharmada azért került a sürgősségire, mert gondja támadt a pirula lenyelésével, fulladozást okozott vagy olyan érzést, mintha valami megakadt volna a torkukon. A kalcium kiegészítőknek volt köszönhető a legtöbb ilyen probléma.

„Az FDA a javasolt méretet is megadja a gyógyszerekre vonatkozóan, ám ez nem vonatkozik az étrend-kiegészítőkre”– mondta el Dr. Geller.

Még egy fokozott kockázatnak kitett csoport van, ez pedig a gyerekeké. 5 sürgősségi ellátást igénylő esetből 1 óvodáskorú gyermeket érintett. Közülük sok bevette a kiegészítőt, amikor a szülő, vagy aki vigyázott rá, nem figyelt oda.

„Azt ajánljuk, hogy a szülők a gyógyszerekhez hasonlóan a táplálék-kiegészítőket is tartsák elzárva a gyerekek elől, ne legyenek szem előtt” – javasolta Andrew Geller.

Az idősebbek pedig jobban tennék, ha megkérdeznék orvosukat afelől, valóban szükségük van-e táplálék-kiegészítőkre. Amennyiben igen, fontos azt is megtudni, hogy a pirulát lehet-e felezni, vagy esetleg más, folyadék vagy rágható formában bevenni.

Forrás:  napidoktor.hu

Hasonló hírek

Fűben-fában a narancsbőr elleni csodafegyver

Géza

Gyógyítsd meg a puffadást természetes csodaszerekkel!

Mazsi

Hagymát tett a fogára. Hogy miért? Erről a módszerről neked is tudnod kell!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!