4.2 C
Budapest
2023. december. 2. szombat

Több ezer halott szavazó, átírt szavazólapok, elbújt szavazatszámlálók: így csalhattak az amerikai elnökválasztáson..

Dátum:

Megosztás:

Továbbra sem lehet tudni, Donald Trump, vagy pedig Joe Biden lesz-e az Egyesült Államok következő elnöke.

Még öt olyan állam van, amely nem dőlt el, minden nyitott még. A választást követően a Trump-stáb négy államban is feljelentést tett a levélszavazatokkal elkövetett visszaélések miatt.

Azt sem lehet kizárni, hogy akár hónapokig tartó jogi viták kezdődnek. A mostani problémák legfőbb oka, hogy a tagállamok teljesen eltérően szabályozták a levélszavazási rendszereiket, ami meglehetősen sok lehetőséget hagyott a csalásra.

Elhúzódó jogi viták és megismételt szavazatszámlálások, illetve a két kampánystáb által indított jogi eljárások: a rendkívül szoros eredmények alapján most úgy tűnik, erre lehet számítani az Egyesült Államokban a következő hetekben, illetve hónapokban.

HIVATALOSAN UGYAN MÉG NEM HIRDETTÉK KI AZ ELNÖKVÁLASZTÁS GYŐZTESÉT, DE JOE BIDEN DEMOKRATA ELNÖKJELÖLT TÖBB KULCSFONTOSSÁGÚ ÁLLAMBAN IS HIRTELEN NAGYOT FORDÍTOTT, A LEVÉLSZAVAZATOKNAK KÖSZÖNHETŐEN. VOLT OLYAN ÁLLAM IS, AHOL HIRTELEN TÖBB MINT 120 EZER SZAVAZAT ÉRKEZETT BIDENRE, MIKÖZBEN TRUMPRA ÁLLÍTÓLAG EGY SE.

Egyelőre az elnökválasztás nem dőlt el, mivel öt kulcsfontosságú államban (Arizona, Észak-Karolina, Nevada, Pennsylvania és Georgia) nincs végeredmény. Ezen államok közül kettőben Biden, háromban pedig Trump áll nyerésre.HA AZ ÖT ÁLLAM KÖZÜL KETTŐBEN MEGŐRZI AZ ELŐNYÉT BIDEN, AKKOR Ő AZ ÚJ ELNÖK. HA EGYBEN TUD FORDÍTANI TRUMP, AKKOR MARAD A JELENLEGI ELNÖK A FEHÉR HÁZBAN.

Továbbra sem lehet tudni, hivatalban maradhat-e Donald Trump. FORRÁS: AFP/SAUL LOEB

Visszaélési lehetőségek

Ahhoz, hogy pontosan érteni lehessen a mostani helyzetet, megmutatjuk, hogyan is lehet csalni a választásokon az Egyesült Államokban. Az egyik fő terület a választói névsorok felpumpálása. A 3243 amerikai megyéből (és annak megfelelő közigazgatási egységből) 244-ben több regisztrált szavazó van, mint ahányan legálisan szavazhatnak. (Amerikában kötelező előre regisztrálni a szavazáshoz.) Az ötvenből 29 tagállamban több regisztrált szavazó van, mint legálisan ott élő helyi lakos, nyolc államban pedig több regisztrált szavazó van, mint választókorú lakos.24 MILLIÓ VÁLASZTÓI REGISZTRÁCIÓ ÉRVÉNYTELEN VAGY ELÉGTELEN AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN. EMELLETT 3 MILLIÓ EMBERRŐL FELTÉTELEZIK, HOGY EGYNÉL TÖBB ÁLLAMBAN REGISZTRÁLT.

New York városában a rendőrség 63-szor nyomozott választási csalások ügyében, és 61-szer valóban csalásra bukkantak. Más városokban és tagállamokban hasonló arányú eredményeket produkáltak a nyomozások.

A levélszavazás kapcsán több feljelentést is tett a Trump-stáb. FORRÁS: AFP/JEFF KOWALSKY

A második csalási módszer a „szavazatszüret”. Floridában – mely az egyik állam, ahol több a regisztrált szavazó, mint a legális lakó – 2016-ban engedélyezték a szavazólap-igénylést, azaz azt, hogy harmadik fél gyűjthesse össze a szavazólapokat. Ez úgy működik, hogy egy aktivistaszervezet bemegy egy intézménybe – például öregotthonba –, összegyűjti a szavazatokat, mondván, eljuttatja a szavazatszámláló bizottsághoz őket, majd utána kidobja vagy megváltoztatja őket.

Rengeteg visszaélési lehetőséget rejt magában a levélszavazásFORRÁS: MTI/AP/MIAMI HERALD/DAVID SANTIAGO

Trump többször beszélt a csalás lehetőségéről

Donald Trump egyébként többször is felhívta a figyelmet arra, hogy a levélszavazás csalásra adhat alkalmat. Az első elnökjelölti vitán például azt hangsúlyozta, hogy

A LEVÉLSZAVAZÁST SZERINTE MANIPULÁLHATJÁK. AZT AZ ESETET IS MEGEMLÍTETTE, HOGY NEW YORKBAN SZÁZEZER SZAVAZÓCÉDULÁT HIBÁSAN KÜLDTEK KI, ÉS EZEKET MOST ÚJAKKAL HELYETTESÍTETTÉK, DE NEM TUDNI, HOGY MI LESZ A SORSUK A MÁR POSTÁZOTT SZAVAZÓCÉDULÁKNAK.

Donald Trump a valóban több államban tapasztalt, meglehetősen gyanús események miatt – váratlan Biden-fordítás, letakart ablakok a szavazatszámláló-terem előtt, és persze a furcsa levélszavazások – bírósághoz fordult.

PENNSYLVANIA, MICHIGAN ÉS WISCONSIN MELLETT GEORGIÁBAN IS PERT INDÍTOTTAK A REPUBLIKÁNUSOK, MIUTÁN SZERINTÜK VÁLASZTÁSI VISSZAÉLÉSEKRE KERÜLHETETT SOR.

A vita Michiganhez és Pennsylvaniához hasonlóan Georgiában is a levélszavazatok körül zajlik. A beadványban többek között az szerepel, hogy egy republikánus szemtanú szerint 53, határidő után beérkező levélszavazatot hozzáadtak egy csomag időben beérkezett levélszavazathoz.

Csütörtökön látott napvilágot az a hír, miszerint nagyon súlyos visszaélések voltak Detroitban is. A Trump-stáb szerint több ezren kétszer regisztráltak, valamint több mint 2500 halott ember szavazott.

FORRÁS: ORIGO

Nevadában is eljárást indíthatnak Trumpék

Ric Grenell, a Nemzeti Hírszerzés volt megbízott igazgatója várhatóan arról beszél majd Las Vegasban, hogy a republikánusok pert indítanak azért, mert illegális szavazatokat adtak le sokan.  A Trump-stáb azt állítja, hogy legalább 10 000 ember szavazott az államban, annak ellenére, hogy már nem él ott.

Ami biztosnak tűnik, hogy még sokáig nem lehet biztosan tudni, ki lesz az amerikai elnök, akkor sem, ha Joe Biden csütörtökön eléri a 270 elektort.
AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN ÖT HÉTIG MINDEN ÁLLAMNAK ÚGYNEVEZETT BIZTONSÁGI IDŐSZAKOT KELL TARTANIA(„safe harbor period”) az esetleges jogviták miatt.
Az elektori kollégium december 14-én fog összeülni, hogy hivatalosan is megszavazza az Egyesült Államok jövő januárban hivatalba lépő (vagy hivatalban maradó) elnökét.
origo

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Újabb vonalon vezeti be a MÁV a meghökkentő közlekedési rendet

Csak akkor áll meg a vonat, ha van le- vagy felszálló utas. A Tatabánya-Oroszlány vonalon is bevezeti vasúttársaság a...

Átadták a díjakat: Ők az idei Prima Primissimák! .. Gratulálunk a kimagasló szellemi-, művészeti-, tudományos- és sporttevékenységhez!

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány...

A hétvége időjárási előrejelzése: lesz havazás, lehűlés, napsütés, melegedés, .. szóval lesz minden, a frontérzékenyek szenvedni fognak..

Szombaton még lesz mindenféle csapadék, vasárnap már sok napsütés. Az Időkép előrejelzése szerint nyugat felől újra elkezd esni egyre több helyen...

Rendőri intézkedés közben meghalt egy férfi Gödön

Rendőri intézkedés közben meghalt egy férfi Gödön, vizsgálják a körülményeket – közölte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság pénteken a...