Főoldal » Több ezer embert és vállalkozást érint a ma lejáró határidő
Gazdaság

Több ezer embert és vállalkozást érint a ma lejáró határidő

A volt evások január 1-je óta áfaalanynak minősülnek, ami azzal jár, hogy legkésőbb január 15-ig be kell jelenteniük, hogy adófizetési kötelezettségüknek hogyan kívánnak eleget tenni – hívta fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján.

Január 1-je óta áfaalanynak minősülnek azok, akik 2019. december 31-ig az azóta megszűnt egyszerűsített vállalkozói adó (eva) formájában teljesítették adókötelezettségeiket. Ez azzal jár, hogy január 15-ig be kell jelenteniük, hogy adófizetési kötelezettségüknek az általános áfaszabályok szerint kívánnak eleget tenni, vagy az adómegállapítás valamely különleges módját alkalmazzák, illetve az alanyi adómentességet választják.

Bejelentés hiányában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) úgy tekinti, hogy az adózó az általános szabályokat alkalmazza.

A tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozók, valamint egyéni ügyvédek is kötelesek az áfa megállapítására vonatkozó választásukat január 15-ig bejelenteni, attól függetlenül, hogy az eva-alanyiság megszűnésének időpontjában a tevékenységüket szüneteltették. Ennek oka, hogy az áfa-alanyiság folyamatosan fennáll, tehát a szüneteltetés ideje alatt sem szakad meg – figyelmeztet az adóhivatal.

A NAV decemberben még mindig 16 ezer evás vállalkozást tartott nyilván.

Az eva utáni adózási lehetőségekkel több cikkünkben is foglalkoztunk, például itt és itt.

Nyitókép: Pixabay
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Emelkedett az üzemanyagok ára

Géza

Az autó- és személyi kölcsönök forintosításával megszűnnek a devizahitelek

Edit

Nyáron csaknem ezer gyermek étkezhet ingyen Szolnokon

info