Külföld

Több bányász eltűnt egy lengyelországi szénbányában

Négy bányászt kimentettek, de hét társuk eltűnt, miután szombaton kisebb földrengés volt egy dél-lengyelországi bánya térségében – közölte Katarzyna Jablonska-Bajer, a Jastrzebie bányavállalat szóvivője.

Bánya Lengyelországban. Képünk illusztráció. (MTI/EPA/Maciej Kulczynski)

Jablonska-Bajer szóvivő szerint négy vájárt sikerült eddig a felszínre hozni, de hét társukkal, akik 900 méteres mélységben dolgoztak, elvesztették a kapcsolatot. Mint mondta, a mentést végzők nem tudnak lejutni hozzájuk a bányában mért magas metángáz-értékek miatt.

Hat bányászt kimentettek, de öt társuk eltűnt, miután szombaton kisebb földrengés volt egy dél-lengyelországi bánya térségében – közölte Katarzyna Jablonska-Bajer, a Jastrzebie bányavállalat szóvivője.  Korábban négy kimentett és hét eltűnt bányászról lehetett tudni.

Időközben azonban két sérült, de eszméleténél lévő vájárt ki fel tudtak hozni a földfelszínre. Kórházba szállították őket. A mentőegységek most a társaik felkutatásán vannak – mondta Jablonska-Bajer.

Sajtóértesülések szerint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök útban van a baleset helyszínére. A szóvivő korábban közölte, hogy a mentési munkálatok délelőtt fél tizenkettőkor indultak meg a Zofiowka szénbányában. Jablonska-Bajer szerint akkor négy vájárt sikerült a felszínre hozni, de hét társukkal, akik 900 méteres mélységben dolgoztak, elvesztették a kapcsolatot.

„Nem volt még ilyen erős földmozgás a bányában” – tette hozzá a szóvivő. Mint mondta, a mentést végzők nem tudnak lejutni hozzájuk a bányában mért magas metángáz-értékek miatt. A TVN24 televízió szerint a földmozgást a földfelszínen is érezni lehetett, néhány közeli épület is megremegett.

A szóvivő korábban még azt állította: van remény arra, hogy az eltűnt bányászok esetleg egy másik kijáraton keresztül távoztak. Később viszont módosította kijelentését, azt mondta, csak egy kiút van. A bánya Jastrzebie-Zdroj települése mellett fekszik a cseh határ közelében.

A szénbányászat Lengyelország egyik legfontosabb iparágának számít, a szén pedig az ország legfőbb energiaforrásának. A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint mintegy 65,8 millió tonna szenet termeltek ki a földből tavaly, 4,8 millió tonnával kevesebbet, mint 2016-ban.

Forrás: MTI

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Halálos áldozatokkal járó árvizek pusztítanak a Távol-Keleten

Géza

Beleevett a szamár a luxusautóba, mert azt hitte, répa

Mazsi

Erős földrengés volt Japán partjainak közelében

info