Hirmagazin.eu
Főoldal » Tízezren tüntettek Netanjahu ellen
Külföld

Tízezren tüntettek Netanjahu ellen

Forrás: MTI

Összecsapások törtek ki szombat éjjel Tel-Avivban, az Izrael-szerte rendezett tízezres tüntetések egyikén, ahol a Benjámin Netanjahu miniszterelnök által sürgetett gázkitermelési üzlet ellen tiltakoztak civilek – közölte a helyi média.

Tízezren tüntettek Netanjahu ellen

“Megakadályozni a szagos trükköt”, “leállítani a gáz elrablását”, “a bal és a jobb együtt oszlatja fel a monopóliumot” monopóliumot” táblákkal vonultak Tel-Avivban, Jeruzsálemben, Beér Séván és Haifán utcára a demonstrálók, majd összetűzésbe kerültek a rendőrséggel, amikor megpróbálták leállítani a forgalmat Tel-Aviv legforgalmasabb Jaalon autópályáján.

A rendőrök tíz tüntetőt őrizetbe vettek. A Háárec című újság vasárnapi száma szerint a tiltakozóknak ez az utolsó kísérlete volt a tervbe vett gázüzlet megakadályozására annak elfogadása előtt. Az izraeli kormányfő az egyiptomiak gázvásárlási igényére, s ezért “biztonsági megfontolásokra” alapozza egy eddig Izrael történetében soha nem alkalmazott törvényi passzus bevetését, amelynek segítéségével a kartellezést tiltó gazdasági szabályozást figyelmen kívül hagyva az amerikai Noble Energy és a Jichák Csúva nevű helyi oligarcha irányítása alatt lévő izraeli Delek-csoport által vezetett konzorcium kezére adhatja Izrael gázkitermelését.

A kormányfő által szorgalmazott gázkoncesszió ellen tiltakozók szerint Egyiptom saját földgázmezőket talált és egyáltalán nem követeli Izraeltől a gázszállítást, és ezért a biztonsági okokra hivatkozás alaptalan, és így a kartelltilalom megkerülése törvénytelen. A gázügy miatt a múlt héten lemondott Arije Deri gazdasági miniszter, mert nem volt hajlandó a szabályozók ellenére a biztonsági okokra hivatkozva lehetővé tenni a gázüzletet, de megakadályozni sem kívánta azt.

Lemondása után a külügyi és a kommunikációs tárca mellé Benjámin Netanjahu kezébe került a gazdasági minisztérium vezetése is, és bejelentette, hogy ennek birtokában a lehető leghamarabb utat nyit a konzorcium gázkitermelése előtt. Joszi Dorfman, a tüntetés egyik szervezője a Háárecnek azt mondta, hogy szerinte Netanjahu gázkitermelési üzlete “magán-monopóliumot hoz létre az izraeli népnek járó természeti forrásból.

“A Földközi-tengeren talált gáz megváltoztathatná az életünket”- hangsúlyozta Mór Gilboa környezetvédő a Háárecnek. “Sok ezren vonultak az utcákra este az egész országban, mert az izraeli állam szégyentelenül ellopja polgáraitól az itt valaha talált legnagyobb természeti kincset” – tette hozzá.

A várhatóan hamarosan megszülető megállapodás szerint a Noble Energy és a Delek-konzorciumok kapják a Leviatánnak elnevezett, izraeli vizeken talált legnagyobb földgázmező kitermelési jogát, cserébe csökkentik részvételüket a már működő Tamar és a kisebb Tanin (krokodil) és Karis (cápa) nevű gázmezőkön. A szakértők szerint a Leviatán 535 milliárd köbméter földgázt rejt, amely Izraelt a térség egyik földgázhatalmává teheti.

Hasonló hírek

Egy nap alatt 47 embert végeztek ki

info

Bombariadót rendeltek el hét varsói minisztériumban

info

Terrorveszély: Kiürítették és lezárták a Sydney-i Operaház környékét

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------