Hirmagazin.eu
Főoldal » Tízezrek tüntettek Iránban Szulejmáni meggyilkolása miatt
Külföld

Tízezrek tüntettek Iránban Szulejmáni meggyilkolása miatt

Tízezrek tüntettek pénteken Irán több városában az Egyesült Államok ellen, amelynek légicsapásaiban életét vesztette Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka.

A tüntetők a Teherán szívében található Homeini Moszalla mecset előtt olyan szlogeneket skandáltak, mint hogy „Halál az Egyesült Államokra”, „Halál Izraelre”, és bosszút követeltek az al-Kudsztól. A résztvevők némelyike amerikai és izraeli zászlókat égetett.

A tábornok és mások mellett Abu Mahdi al-Muhandisz, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek a vezetője péntekre virradóra amerikai légicsapásokban vesztette életét, amelyeket Washington Iránhoz köthető célpontok ellen hajtott végre Bagdadban.

Az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a légicsapásokat Donald Trump elnök rendelte el. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a csapásméréssel egy küszöbön álló támadásnak vették elejét. Kiemelte, hogy az amerikai hírszerzés információi vezettek a célzott támadáshoz.

Az iráni Forradalmi Gárda hivatalos honlapján megjelentetett közleményében kegyetlen bosszút ígért a bűnösök ellen aljas vérontásukért. Bosszút ígért Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető, Haszan Naszralláh, a Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője, a jemeni húszi síita felkelők pedig – akiket azzal vádolnak, hogy segítséget fogadnak el Irántól – az Egyesült Államok elleni gyors és direkt válasszal fenyegetőztek.

Szulejmáni volt a Forradalmi Gárda legfontosabb és legismertebb alakja mind belföldön, mind nemzetközi szinten, és nagyon közel állt Hameneihez. A tábornok felelt a Forradalmi Gárda Iránon kívüli műveleteiért, Szíriában és Irakban felügyelte a Teherán által támogatott síita milíciákat.

Az iráni Forradalmi Gárda olyan elit hadtest, amelyet az 1979-es iszlám forradalom után hoztak létre az iráni síita teokratikus rendszer védelme érdekében. Jelenleg mintegy 125 ezer tagja van, légi és tengeri egységekkel is rendelkezik. Az alakulat része a Baszidzs nevű önkéntes paramilitáris alakulat, amely elsősorban az országon belül aktív, illetve az al-Kudsz brigád, amely a térség más országaiban – például Szíriában – nyújt katonai segítséget Teherán szövetségeseinek.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint Szulejmáni halálhírének megjelenése után a „tábornok, tábornok” fájdalommal teljes kiáltásai hallatszottak a Baszidzs székhelyeiről Teheránban.

Az Iránnal szomszédos Afganisztán kormánya közölte, hogy semmilyen körülmények között nem használhatják fel országa területét egyetlen szomszédja ellen sem. Asraf Gáni afgán elnök pénteken telefonbeszélgetést folytatott az amerikai külügyminiszterrel, és ennek során hangsúlyozta, hogy az afgán földet nem használják fel egyetlen harmadik ország ellen sem. Az Egyesült Államok által támogatott kabuli kormány egyúttal aggodalmának adott hangot az erőszak esetleges fokozódása miatt a térségben az iraki földön végrehajtott amerikai támadás miatt. Dacára az afgán kormányerőket támogató amerikai katonák jelenlétének, Afganisztán általában normális viszonyt ápol a szomszédos országokkal, köztük Iránnal.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Terror az EP-választások előtt – Őt keresi a rendőrség a franciaországi robbantás miatt – fotó

Géza

Bejelentette a lemondását Theresa May

Mazsi

Hatalmas adományt kapott a meggyilkolt kamionos családja

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!