Hirmagazin.eu
Főoldal » Tizenöt tény Antal Imréről: némelyiket sokan nem tudták eddig, így a halála előtti megaláztatásokat sem
Bulvár

Tizenöt tény Antal Imréről: némelyiket sokan nem tudták eddig, így a halála előtti megaláztatásokat sem

A zongoraművészi karrierjét betegség törte ketté, így kaptunk egy zseniális tévést. Minden interjúalanyánál műveltebb volt és színészként is első rangú. Azonban árnyoldalai is akadtak az életének. Következzék 15 tény a legendás Antal Imre életéből, aki 1935-ben ezen a napon született.

1. 1935. július 31-én született Hódmezővásárhelyen, pedagógusként dolgozó házaspár kisfiaként. A szülei orvosnak szánták egyetlen gyermeküket, ám a zongoratanárnője tanácsára a szegedi konzervatóriumot végezte el sikeresen a fiatal Antal Imre.

2. Kiskorában rengeteget volt beteg, négyévesen a bélhurut miatt annyira legyengült a szervezete, hogy külföldre vitték gyógykezelésre.

3. A Zeneakadémián is tanult. Mivel a diplomájához szükséges volt az oktatási gyakorlat, egy akkor 8 éves fiú zongoratanára lett. A gyereket Presser Gábornak hívták, aki később az LGT legendás billentyűse és énekese lett.

Antal Imre 1968-ban / Fotó: Fortepan - Szalay Zoltán Antal Imre 1968-ban / Fotó: Fortepan – Szalay Zoltán

4. Feldolgozhatatlan törés volt az életében, hogy ígéretes zongoraművészi karrierjének egy ízületi gyulladás véget vetett. Pedig nemzetközi hírű zongorista lehetett volna belőle, az Országos Filharmónia szólistájaként a világ számtalan pontján fellépett. 1966-ban a budapesti nemzetközi Liszt Ferenc-versenyen például második lett. Aztán jött az a fránya betegség.

5. Így lett belőle televíziós. Ki mit tud? Röpülj páva, szilveszteri műsorok, Szeszélyes évszakok. Csak néhány legendás műsor amelynek emblematikus alakja volt.

6. Antal Imre hét nyelven beszélt, s kivételes tudását olykor műsorvezetőként is megcsillantotta, ha külföldi híresség jött Budapestre, a legtöbbször ő készített interjút. Ha kellett angolul vagy éppen oroszul.

Antal Imre a nyaralójában, 1980-ban / Fotó: Forepan - Urbán Tamás Antal Imre a nyaralójában, 1980-ban / Fotó: Forepan – Urbán Tamás

7. A Bors című sorozatban Dániel Edét alakította, zseniálisan. Egyenrangú játszótársa volt a már jól ismert színészeknek.

8. Édesanyja 1988-ban bekövetkezett halálát – akihez olyannyira ragaszkodott, hogy a hamvait Damjanich utcai lakásában tartotta – sosem heverte ki igazán, szinte szimbiózisban éltek. Az életrajzi könyvében bevallotta, már-már betegesen imádta az anyukáját.

9. A televíziózás volt a kapaszkodó, így letaglózta a hír, mikor az újságokból tudta meg, hogy nyugdíjazták.

 

Antal Imre emlékét tábla őrzi egykori lakóhelyén / Fotó: Grnák László Antal Imre emlékét tábla őrzi egykori lakóhelyén / Fotó: Grnák László

10. Számtalan olyan emberrel hozta össze a sors poharazás közben, akik kihasználták, pénzt kértek és kaptak tőle. A lakásától nem messze található vendéglő volt a törzshelye, oda még nagybetegen is betért.

11. Idősebb korára több betegség is gyötörte. Krónikus ízületi fájdalmakkal küszködött, trombózist kapott, továbbá nagyon bántotta, hogy egy betegség miatt az orra is eldeformálódott. Az orrát végül megműtötték.

12. Utolsó éveiben barátja, Jenei József szentendrei házában élt (hosszú évtizedeken átívelő barátság volt az övék), az utolsó hónapjait pedig menthetetlen betegsége miatt egy hospice-házban töltötte.

13. A halála után az ingóságait az eltartója örökölte – nem Jenei József. Az utolsó időkben több csaló is megpróbálta kijátszani a védtelen Antal Imrét, egy társaság például bekéredzkedett a lakásába, ahonnan aztán aranyat, ékszereket és porcelánokat lovasítottak meg.

14. Két éve egy árverésen tűnt fel több személyes emléke, például az a mappa is, amelyben az 1990-ben megjelent önéletrajzi könyvének, a Pami című kötetnek a gépirata szerepelt. Tudni kell, Antal Imrének ez volt a családi beceneve, de idővel csak édesanyjának engedte, hogy így nevezze.

15. A tehetséges zongorista, műsorvezető, színész és humorista 2008-ban halt meg 72 évesen. Ma már együtt pihen imádott édesanyjával a Farkasréti temetőben, a végakarata ugyanis az volt, hogy anyukája hamvait, amelyet a lakásában őrzött, mellé temessék.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: Fortepan – Urbán Tamás

Hasonló hírek

Erre cserélte le motorcsónakját Hajdú Péter!

Mazsi

Özönlenek az emberek az orvosokhoz Katalin hercegné miatt

Mazsi

Szőke Zoltán kegyetlen búcsúval távozik a Barátok köztből – 21 év után véglegesen kiszáll

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!