Főoldal » Tizenöt éven belül eltűnhet a világ legkisebb delfinfaja
Állatvilág

Tizenöt éven belül eltűnhet a világ legkisebb delfinfaja

2015 05 26 235138
2015. 05. 26. – 16:00 forrás: MTI
Egy új kutatás szerint tizenöt éven belül kipusztulhat a világ legritkább és legkisebb delfinjeként ismert maui delfin, a Hector-delfin Új-Zéland partjainál honos egyik alfaja, amennyiben nem születnek megfelelő intézkedések a megmaradt állomány megóvására.

A természetvédők szerint a súlyosan veszélyeztetett maui delfinek száma mára csupán 43-47 egyedre apadt, és nagyjából tíz termékeny nőstény található közöttük. A Nabu német természetvédő szervezet szerint olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek megóvják az emlősöket a halászhálókba gabalyodástól, emellett egész élőhelyükön be kellene tiltani a halászatot.

A természetvédők a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) tudományos bizottságának San Diegó-i találkozóján ismertették eredményeiket – adta hírül a BBC News.

Barbara Maas, a Nabu veszélyeztetett fajok védelmével foglalkozó részlegének vezetője rámutatott, hogy Új-Zélandnak okvetlenül változtatnia mostani viszonyulásán, amely a halászipar érdekeit helyezi előtérbe a biológiai sokféleség megőrzésével szemben, és meg kell végre óvnia a delfinek élőhelyét egyebek közt a halászhálók és a kőolaj, valamint a földgázkitermelés okozta pusztítástól.

A szakember szerint, amennyiben ez nem történik meg, a maui delfin kihalása “nem lehetőség, csupán idő kérdése lesz”. Az új-zélandi környezetvédelmi miniszter szóvivője szerint csak azután fognak nyilatkozni az ügyben, hogy egy tudományos bizottság júniusban benyújtja a témával kapcsolatos eredményeit és ajánlásait.

A maui delfinek – a Hector-delfin alfaja – száma az 1970-es éve óta csökken. A kutatók szerint az eresztőhálós és vonóhálós halászat a legnagyobb fenyegetés rájuk nézve: évente nagyjából öt delfin esik áldozatukul. 2010-2011-ben nagyjából 59 példányát számolták össze.

Az új-zélandi kormány 2012-ben, majd 2013-ban is szigorította az eresztőháló használatára vonatkozó előírásokat, ám a környezetvédők szerint ezeknek az intézkedéseknek csekély a foganatjuk.

Az IWC tudományos bizottsága a maui delfinek teljes körű védelmére szólított fel az elmúlt évben.

Hasonló hírek

Most kaptuk! A magyar medve felmászott az autópályára! Sikerült videóra venni mindent! Itt vannak a felvételek! – VIDEÓ

Mazsi

Hárem vár Zeuszra Nyíregyházán

info

Kikeltek a fiókák a kocséri gólyafészekben – fotók

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------