Image default
Külföld

Tizenegy újságírót gyilkoltak meg Afganisztánban 2018 első felében

Tizenegy újságírót gyilkoltak meg Afganisztánban 2018 első felében. Közülük kilencen az Iszlám Állam egyik támadásában haltak meg – közölte szerdán az afgán újságírók biztonságának előmozdításával foglalkozó bizottság (AJSC).

Iszlám Állam. Kép: lokal.hu

Az AJSC 2018 első hat hónapját alegvéresebb időszaknakminősítette a háború sújtotta Afganisztánban dolgozó újságírók számára.

A bizottság szerint kilenc újságíró halt meg és hat sebesült meg az Iszlám Állam által a fővárosban, Kabulban április végén végrehajtott terrortámadásban. A merényletben összesen 29 ember halt meg, és 50 sebesült meg.

További egy-egy újságírót gyilkoltak meg Hoszt keleti és Kandahár déli tartományok területén.

Az AJSC jelentése szerint 89 esetet jegyeztek fel újságírókkal szembeni erőszakról és megfélemlítésről, ebből 14-et fizikai bántalmazásról, 11-et testi sértésről, 28-at megfélemlítésről és 19-et rossz bánásmódról, ami 22 százalékos növekedést jelent a 2017-es év első felében feljegyzett számokhoz képest.

Az AJSC szerintaz újságírókkal szembeni erőszak szintje öncenzúrához vezetetta sajtó munkatársai között. Ez különösen jellemző az olyan tartományokban, amelyekben a kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálib iszlamisták vagy az Iszlám Állam dzsihadistái nagy befolyással bírnak. Ilyen tartományok például Hilmend és Kandahár déli, Gazni délkeleti és Nangarhar keleti tartományok.

Forrás: origo.hu

Hasonló hírek

18 év után hozták nyilvánosságra: sokkoló, soha nem látott fotók kerültek elő a szeptember 11-i terrortámadásról

Géza

Óriási fordulat a 4 éve eltűnt maláj utasszállító ügyében

Mazsi

Stockholmi tömeges gázolás: több gyanúsított van

Edit