Hirmagazin.eu
Főoldal » Titokzatos földrengéshullám söpört végig a Földön
Tudástár - minden érdekesség

Titokzatos földrengéshullám söpört végig a Földön

November 11-én rejtélyes szeizmikus esemény rázta meg a bolygót. A világ minden részén érzékelték a műszerek, ám az egyelőre nem derült ki, pontosan mi okozta.

A szakértők azt gyanítják, hogy a világszerte érzékelhető folyamat az indiai-óceáni Mayotte szigethez köthető – írja a Science Alert tudományos portál.

Még sohasem láttam hasonlót– kommentálta az észlelést Göran Ekström, a Columbia Egyetem szeizmológusa a National Geographic magazinnak.

Titokzatos földrengéshullám söpört végig a Földön
MayotteFORRÁS: BIOSPHOTO/JEAN CASSOU / BIOSPHOTO/JEAN CASSOU

Pontosan fél évvel a furcsa szignál előtt már detektáltak a kutatók egy hasonlóan abnormális földrengésrajt nagyjából 50 kilométerre Mayotte partjaitól. Május 10-én, mindenféle előjel nélkül pattant ki a rengés, amit több száz – azóta is tartó – kisebb földmozgás követett. Ezek közül a május 15-i 5,8-as erejű rengés volt a legerősebb, azóta viszont az intenzitása némileg alábbhagyott.

Titokzatos földrengéshullám söpört végig a Földön 1
FORRÁS: BRGM

Habár a földrengésraj elnevezés első hallásra ijesztő, annyira nem tekinthető veszélyesnek.A földmozgások francia szakemberek szerint nem kizárólag a tektonikus lemezek számlájára írhatók, a vulkanikus folyamatok is szerepet játszottak keletkezésükben.

Aztán elérkeztünk november 11-hez, ami alapos fejvakarásra késztetett mindenkit.

A mélység titka

Kevesebb, mint három hete – még a raj idején, ám éppen egy „eseménytelen” periódusban – a tudósok valami egészen különös dolgot regisztráltak: egy szokatlan, hosszú, tompa, „halk” rezgést, ami nem mutatta a földrengések jellegzetes szeizmikus szignálját.Ehelyett egy „atipikus, alacsony frekvenciájú jelet” rögzítettek a műszerek.A hullám 20 percig volt észlelhető, és 17 másodpercenként ismétlődött.

Mivel korábban hasonlót nem tapasztaltak a tudósok, egyelőre hipotézisük sincs, ami magyarázhatná az eseményt. Nagyon óvatosan úgy fogalmaznak, valószínűleg az Indiai-óceán mélyén mozgó hatalmas mennyiségű magma idézhette elő az földmozgást. Ebből pedig az következik, hogy maga a francia fennhatóság alatt álló sziget sem mozdulatlan –GPS-adatok alapján július óta kelet felé 600 milliméterrel, déli irányba pedig 30 milliméterrel mozdult el.

Egy analízis szerint az elmozdulást a közeli magmakamra kiürülése indította el, ennek megerősítéséhez viszont további kutatásokra van szükség.

A kutatók hozzátették, egyelőre megjósolhatatlan, mi fog történni, de a tektonikus és vulkanikus folyamatok „kooperációjának” eredményeként a sziget tovább folytathatja „vándorlását” az óceánon.

Forrás: origo.hu

FORRÁS: BIOSPHOTO/JEAN CASSOU / BIOSPHOTO/JEAN CASSOU

Hasonló hírek

Azt suttogják: Szexelő turisták miatt tör ki a szunnyadó vulkán

Mazsi

Telljesen megváltozik a Facebookon a lájkolás

info

Szenzációs mit találtak a diákok a sárban, már a tudósok előtt az ügy – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------