Hirmagazin.eu
Főoldal » Titokban érkeztek meg a román kincsek Szegedre
Belföldi hírek

Titokban érkeztek meg a román kincsek Szegedre

A nyilvánosság kizárásával szállították Bukarestből a szegedi Móra-múzeumba az értékes kollekciót, a ládák kipakolása pedig szigorú gépfegyveres rendőri felügyelet mellett zajlott vasárnap délután.

Nagyszentmiklosi aranykincs

A román arany- és ezüstkincsekből nyíló kiállítás a tervek szerint július 18-tól várja az érdeklődőket.

Új tárlat építését kezdik meg a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyén, a Fekete házban. A mintegy ezer, Romániából érkezett arany- és ezüsttárgyból álló kollekció értéke szinte felbecsülhetetlen, feltételezések szerint milliárdokat érhet. A múzeum munkatársai elmondták, hogy a rakomány értéke miatt nem lehetett előzetesen nyilvánosságra hozni sem az útvonalat, sem pedig az érkezés pontos időpontját: így a hamarosan kiállításra kerülő darabok teljes titokban érkeztek meg Szegedre.

A tárgyakat a bukaresti Román Nemzeti Múzeumból vasárnap reggel szállították el, és délután érkezett meg a szállítmány a román–magyar határra, ahonnan a magyar rendőrség biztosított felvezetést a több furgonból álló konvojnak a Móra Ferenc Múzeumig.

Az Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából című kiállításon azokat a legértékesebb és legszebb arany- és ezüsttárgyakat mutatják be, amelyek a 19-20. században kerültek elő a mai Románia területén. A nem mindennapi kiállítás tárgyai sok ezer évet ölelnek át: őskori és középkori darabok egyaránt találhatók közöttük. A nemesfémből készült fegyverek, pajzsok, sisakok, valamint különböző gyönyörű ékszerek mellett használati tárgyakat is megcsodálhatnak majd az érdeklődők.

A Móra-múzeum tájékoztatása szerint hamarosan megkezdődik a kollekció kicsomagolása és a tárlat előkészítése. A munkát a román és magyar szakemberek különleges biztonsági intézkedések mellett végzik el. A kiállítás várhatóan július 18-án, szerdán nyílik meg Szegeden.

Forrás: MTI, M1

Képek: szoljon.hu, magyartudat.ro, travelo.hu, szatmar.ro, index.hu, mult-kor.hu

Hasonló hírek

Újra kinyit éjjel a Tesco, de csak ez a 7 áruház

Edit

Morvai: “Gyomorforgató volt látni a Jobbik vezetőit együtt vonulni a szemkilövető vezérekkel”

Géza

A kormányt kérdezik az Országgyűlésben

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------