Image default
Gazdaság

Titkos funkció az androidban

Androidos programozók szúrtak ki a rendszer 7.1-es változatában egy funkciót, amivel azonnal leállítható bármely alkalmazás. A pánikgomb azonban valamilyen okból nincs kiélesítve.

Bárkivel megeshet, hogy óvatlanul kattint egy linken, vagy letölt valamilyen bizonytalan eredetű alkalmazást, és aztán hirtelen rájön, hogy hiba volt.

Ezekre a helyzetekre dolgozta ki a Google biztonsági megoldását: egy pánikgombot, amit az androidos programozókból álló XDA Developers egyik tagja szúrt ki az Android 7.1 kódjában. A technika lehetővé teszi, hogy a felhasználók villámgyorsan kilépjenek egy appból, miután rájöttek, hogy valami nem stimmel.

A használata egyszerű: ha négyszer egymás után gyorsan megnyomjuk a “vissza” gombot, az Android minden alkalmazást lezár. Ha tehát egy app kezdi elfoglalni a képernyőt, egy pillanat alatt megszabadulhatunk tőle.

Nem vitás, hogy ilyen jellegű funkcióra nagy szükség van, mert egyre több a kártékony app, és ma már a Google Play Store se mentes tőlük: szakértők áprilisban itt is több száz olyat találtak, ami biztonsági rést képezhet a hackerek előtt.

A szolgáltatás azonban jelenleg ki van kapcsolva. Egyelőre nem tudni, miért: talán a Google még tesztelni akarja, vagy egy későbbi időpontban szeretné leleplezni.

 

Forrás: computerworld

Kép: AOSP – Screenshot, 彭家杰

Hasonló hírek

Így kérjünk fizetésemelést!

Géza

E-COMMERCE EXPO MEGHÍVÓ

Edit

Aszódi: nyereséget termelnek majd az új paksi blokkok

Géza