Hirmagazin.eu
Főoldal » Theresa May egyre nehezebb helyzetben
Külföld

Theresa May egyre nehezebb helyzetben

A felek közötti bizalmatlanság miatt veszélybe került a brit kormány és az ellenzék tervezett brexit-alkuja. A megállapodásra azért lenne szükség, hogy May miniszterelnök az ellenzéki parlamenti képviselők támogatásával levezényelhesse hazája kilépését az Unióból.

Napokkal ezelőtt még a kompromisszum lehetőségéről beszélt a brit kormány és az ellenzéki Munkáspárt brexit-ügyben, most ismét a médiában üzengetnek.

Theresa May brit miniszterelnök számára roppant kínos módon a vasárnapi brit lapoknak kiszivárogtatták a kormány az ellenzéki Munkáspárt tárgyalásainak részleteit,

többet között azt is, mit ajánlott May, hogy a Labour megszavazza az EU-val között válási egyezményét a parlamentben és így Nagy-Britannia végre kiléphessen az Unióból.

A brit sajtóhoz eljutott információk szerint May három kérdésben akar engedni a Munkáspártnak: beleegyezne, hogy az ország vámunióban maradjon az EU-val, de csak a következő választásokig. Emellett elfogadná, hogy a szigetország is kövesse az európai közös piac szabványait és abba is belemenne, hogy a britek is ugyanazokat a munkaügyi törvényeket alkalmazzák a dolgozók jogaira, mint az EU.

Saját pártja keményvonalasai számára bárminemű vámúnió emlegetése már árulás és máris jelezték, hogyha ezt hozhatja a jövő, akkor ismét leszavazzák May válási egyezményét a parlamentben.

A Munkáspártnál pedig maga az ajánlat és a médiának történő szivárogtatás váltott ki dühöt.

„A May-kormánnyal tárgyalni olyan, mint egy csődeljárás alá vont céggel szerződést kötni” – mondta a Munkáspárban a befolyásos árnyék-pénzügyminiszteri posztot betöltő John McDonnell.

Jó lenne a vámunió, tette hozzá, de nem csak pár hónapra, mert a vállalkozásoknak stabil környezet kell” – mondta. Arról is beszélt, hogy „nem bízik May miniszterelnökben”, miután a múlt heti tárgyalások részleteit viszontlátta a vasárnapi lapokban. „Bocsánat, ezen a hétvégén szétlőtte a bizalmas légkört… szerintem saját maga védelmében gátat emelt a tárgyalásoknak”.

McDonnell vádjai azért különösen szigorúak és sokkolóak, mert a hétfői munkaszüneti nap után, kedden folytatná az alkudozást a May-kormányzat a Munkáspárttal. Hírek szerint May ekkor akarja felajánlani a három engedményt, cserébe paktuma parlamenti támogatásáért.

A brit kormányfő még cikket is írt az egyik vasárnapi lapba: „Tegyük félre a különbségeinket, kössünk végre alkut” – fejtegette a Sunday Mail című lapban, szavait az ellenzék vezérének címezve.

Közben azonban tárgyalópartnerei is látják, hogy instabil a helyzete: „olyan alkuról beszélünk, amelyet a szóba jöhető új konzervatív vezetők és potenciális miniszterelnökök sorra utasítanak el” – mondta egy munkáspárti vezető.

Mayt ugyanis a helyhatósági választásokon elszenvedett vereség és a brexit-patthelyzet miatt dühös konzervatív képviselők el akarják távolítani a hatalomból. Ugyanakkor a Munkáspárt is megosztott: a képviselők egy jelentős része népszavazást akar a brexit-egyezményről, egy része viszont nem. Felmerül a kérdés, hogy a felek mikorra tudnak így kompromisszumra jutni a brexit kérdésében.

Nyitókép: MTI AP Kirsty Wigglesworth
infostart, mti

Hasonló hírek

Most közölték: vészhelyzet, kiürítették az épületet, ahol Meghan és Harry tartózkodik

Mazsi

Lezuhant egy repülőgép, mindenki meghalt

Mazsi

Tragédia: Megölte anyját és kisbabáját a rendőrnő,majd magával is végzett

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------