Image default
Ázsia

Thaipusam Fesztivál Malajziában (+ Videó)

Kuala Lumpur-tól 13 km-re található, a Batu Caves, ami egy hindu szentéllyé alakított mészkőbarlang-rendszer. A barlangokba fölvezető lépcső lábánál áll Murugan hindu isten hatalmas, arannyal bevont szobra.

Thaipusam Fesztivál Malajziában

Thaipusam Fesztivál Malajziában2

Thaipusam Fesztivál Malajziában

Thaipusam Fesztivál Malajziában

A Szingapúrban élő tamilok minden évben, a saját időszámításuk szerinti „Thai” hónapban amikor „Pusam” csillaga a legmagasabban ragyog az égbolton, áldozatot mutatnak be Murugan szellemének.

Ez a „Thaipusam” egy hindu fesztivál, a Tamil közösség ünnepe.

A fesztivál arról az alkalomról emlékezik meg, mikor Parvati istennő egy mennyei lándzsát ajándékozott a fiának, Murugannak.

Murugan, Siva isten fia, és az elefántorrú Ganésa testvére, aki megküzdött a gonosz szellemmel és lándzsájával megölte Soorapadam démont.

Murugan élete minden hindu hívőt arra sarkall, hogy elűzze a benne rejlő gonoszt és így megszabaduljon minden olyan nem kívánatos emberi tulajdonságtól, mint például a féltékenység, harag és bujaság, és még sorolhatnám.

Az évente, általában január végén, február elején megrendezett fesztivál idején mintegy 1 millió hívő zarándokol ide. Előtte 48 napos böjtöt tartanak, ez alatt csak gyümölcsöt és tejet fogyasztanak, imádkoznak és tartózkodnak a testi örömöktől is.

Ez a különleges önmegtartóztatás szükséges ugyanis ahhoz, hogy vértelen és fájdalom nélküli áldozataikat bemutassák.

A kétnapos ünnepség parázson járással veszi kezdetét, majd több mint 4 kilométeres szakaszon vonulnak fel a hívők s kísérőik, a menet közben pedig végig táncolnak, zenélnek.

A Batu Caves barlangjaihoz 272 lépcsőn kell felkapaszkodni. Indulás előtt a szinte önkívületi állapotban lévő zarándokok testébe kis horgokat akasztanak, és ezek tartják a virágokat, gyümölcsöket és egyéb díszeket.

Thaipusam Fesztivál Malajziában5 Thaipusam Fesztivál Malajziában6
Sok hívő ún. „Kavadi”-t is cipel.

A Kavadi a legegyszerűbb formában egy félgömb alakú búra, amit az ember a vállán cipel. Gyakran még egy kis kocsit is húznak maguk után, a hátukba akasztott kampók segítségével.

Többen, a szájukat, sőt még a nyelvüket is átszúrják megszentelt lándzsákkal, egyesek hatalmas, isteni szimbólumokkal díszített oltárokat cipelnek végig a lépcsőkön táncolva.

Amikor felérnek ott is papok távolítják el a testükből a lándzsákat és a dárdákat, vérnyom nélkül. Ha mégis vérzik valaki, azt tartják, hogy annak csak spirituális oka lehet, vagy a felkészítő pap nem volt elég képzett.

Ezek a transzállapotban táncoló összeszurkált emberek, egyébként a civil életben ügyvédek, orvosok és üzletemberek, akik másnap már visszatérnek a normál életbe.

Thaipusam Fesztivál Malajziában7

Murugan a háború istene és a tamil föld patrónusa. Aszkéta élete minden hindu hívőt arra sarkall, hogy elűzze a gonoszt és így megszabaduljon minden nem kívánatos emberi tulajdonságtól.

Thaipusam Fesztivál Malajziában Thaipusam Fesztivál Malajziában9 Thaipusam Fesztivál Malajziában10 Thaipusam Fesztivál Malajziában11

Nézzünk meg egy videót erről a szentélyről:

Forrás: vinpet

 

Hasonló hírek

Ha elindul alattad az elefánt

info

Tündérvilággá változtatták a japán erdőket a világító szentjánosbogarak

Edit

Phi phi-szigetek Thaiföldön – VIDEÓ

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------