Főoldal » Thaipusam Fesztivál Malajziában (+ Videó)
Ázsia

Thaipusam Fesztivál Malajziában (+ Videó)

Kuala Lumpur-tól 13 km-re található, a Batu Caves, ami egy hindu szentéllyé alakított mészkőbarlang-rendszer. A barlangokba fölvezető lépcső lábánál áll Murugan hindu isten hatalmas, arannyal bevont szobra.

Thaipusam Fesztivál Malajziában

Thaipusam Fesztivál Malajziában2

Thaipusam Fesztivál Malajziában

Thaipusam Fesztivál Malajziában

A Szingapúrban élő tamilok minden évben, a saját időszámításuk szerinti „Thai” hónapban amikor „Pusam” csillaga a legmagasabban ragyog az égbolton, áldozatot mutatnak be Murugan szellemének.

Ez a „Thaipusam” egy hindu fesztivál, a Tamil közösség ünnepe.

A fesztivál arról az alkalomról emlékezik meg, mikor Parvati istennő egy mennyei lándzsát ajándékozott a fiának, Murugannak.

Murugan, Siva isten fia, és az elefántorrú Ganésa testvére, aki megküzdött a gonosz szellemmel és lándzsájával megölte Soorapadam démont.

Murugan élete minden hindu hívőt arra sarkall, hogy elűzze a benne rejlő gonoszt és így megszabaduljon minden olyan nem kívánatos emberi tulajdonságtól, mint például a féltékenység, harag és bujaság, és még sorolhatnám.

Az évente, általában január végén, február elején megrendezett fesztivál idején mintegy 1 millió hívő zarándokol ide. Előtte 48 napos böjtöt tartanak, ez alatt csak gyümölcsöt és tejet fogyasztanak, imádkoznak és tartózkodnak a testi örömöktől is.

Ez a különleges önmegtartóztatás szükséges ugyanis ahhoz, hogy vértelen és fájdalom nélküli áldozataikat bemutassák.

A kétnapos ünnepség parázson járással veszi kezdetét, majd több mint 4 kilométeres szakaszon vonulnak fel a hívők s kísérőik, a menet közben pedig végig táncolnak, zenélnek.

A Batu Caves barlangjaihoz 272 lépcsőn kell felkapaszkodni. Indulás előtt a szinte önkívületi állapotban lévő zarándokok testébe kis horgokat akasztanak, és ezek tartják a virágokat, gyümölcsöket és egyéb díszeket.

Thaipusam Fesztivál Malajziában5 Thaipusam Fesztivál Malajziában6
Sok hívő ún. „Kavadi”-t is cipel.

A Kavadi a legegyszerűbb formában egy félgömb alakú búra, amit az ember a vállán cipel. Gyakran még egy kis kocsit is húznak maguk után, a hátukba akasztott kampók segítségével.

Többen, a szájukat, sőt még a nyelvüket is átszúrják megszentelt lándzsákkal, egyesek hatalmas, isteni szimbólumokkal díszített oltárokat cipelnek végig a lépcsőkön táncolva.

Amikor felérnek ott is papok távolítják el a testükből a lándzsákat és a dárdákat, vérnyom nélkül. Ha mégis vérzik valaki, azt tartják, hogy annak csak spirituális oka lehet, vagy a felkészítő pap nem volt elég képzett.

Ezek a transzállapotban táncoló összeszurkált emberek, egyébként a civil életben ügyvédek, orvosok és üzletemberek, akik másnap már visszatérnek a normál életbe.

Thaipusam Fesztivál Malajziában7

Murugan a háború istene és a tamil föld patrónusa. Aszkéta élete minden hindu hívőt arra sarkall, hogy elűzze a gonoszt és így megszabaduljon minden nem kívánatos emberi tulajdonságtól.

Thaipusam Fesztivál Malajziában Thaipusam Fesztivál Malajziában9 Thaipusam Fesztivál Malajziában10 Thaipusam Fesztivál Malajziában11

Nézzünk meg egy videót erről a szentélyről:

Forrás: vinpet

 

Hasonló hírek

A turisták egy kiszáradt folyómederben filmeztek a sivatagban… néhány perccel később mindannyian kiabálni kezdtek – VIDEÓ

Mazsi

Ashikaga, a virágváros Japánban

info

Izzó lávafolyam Hawaii legújabb csodája + VIDEÓ

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------