Főoldal » Tévedésből lelőttek a rendőrök egy Down-szindrómás fiút Stockholmban
Külföld

Tévedésből lelőttek a rendőrök egy Down-szindrómás fiút Stockholmban

Rendőrök lőttek le Stockholm belvárosában egy 20 éves Down-szindrómás fiatalembert, akinél egy játékfegyver volt.

Játékfegyver. Kép: Alza.hu

A fiatal férfi, akinél korábban az autizmus egy formáját is diagnosztizálták, csütörtökön a hajnali órákban hagyat el az otthonát, és magával vitt egy géppisztoly formájú játékfegyvert. A hatóságok közlése szerint a rendőrök „fenyegetett helyzetben” nyitottak tüzet, miután a férfi a felszólítás ellenére nem volt hajlandó eldobni a kezében levő műanyag játékszert, amelyet a rendőrök valódi lőfegyvernek véltek.

Vizsgálatot folytatnak le

Vizsgálatot indítottak annak felderítésére, hibáztak-e a rendőrök – közölte Martin Tiden svéd főügyész pénteken. Hozzátette: a vizsgálat rutineljárás, amelyet minden olyan esetben lefolytatnak, amikor a rendőrök használják a lőfegyverüket. Pillanatnyilag senkit nem gyanúsítanak azzal, hogy nem az előírások szerint cselekedett volna. A hírek szerint legalább két rendőr adott le lövéseket a húszéves fiatalemberre, aki rövid időn belül belehalt sebesüléseibe.

A lelőtt fiú családja sokkos állapotban van

Az áldozat anyja a svéd médiának elmondta: a család sokkos állapotban van. Elmondása szerint a fia rendkívül kedves, barátkozó ember volt. Nagyon nehezen kommunikált, alig pár szót tudott mondani. Eltűnését csütörtök hajnalban jelentették a hatóságoknak.

Elisabeth Sandlund, a szellemi fogyatékkal élők svédországi szervezetének egyik vezetője azt mondta: ezek a fiatalok sokszor spontán cselekednek. Egyáltalán nem különös, hogy egy felnőtt testben élő gyerek elszökjön otthonról az éjszaka közepén egy játékkal a kezében.

Ulf Johansson, a stockholmi rendőrfőkapitány szörnyű esetnek nevezte a lövöldözést. „Tragikus minden érintett számára, megértem és tiszteletben tartom, hogy a történtek sokakat mélyen felzaklattak” – fogalmazott a rendőrfőkapitány.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Őrizetbe vették a volt szerb-montenegrói elnököt

info

Légikatasztrófa a világ tetején

Géza

Sokkoló tanulmány került nyilvánosságra

Mazsi