Hirmagazin.eu
Főoldal » Terjed a szlovákiai atomkatasztrófa rémhíre a neten
Külföld

Terjed a szlovákiai atomkatasztrófa rémhíre a neten

Szlovák atomkatasztrófával ijesztgeti az olvasókat egy osztrák lap. Cikkükben egy adatokat szivárogtató mérnökre hivatkozva azt írják, a szlovákiai, mohi atomerőmű épülő új blokkjai időzített bombák.

Az Index.hu írja, hogy a Krone című osztrák lap arról cikkez, hogy kalandos körülmények között felvették a kapcsolatot valakivel, aki állítólag a szlovákiai mohi atomerőmű volt mérnöke. Ez az ember “bizonyítékokat” adott át nekik az erőmű hibái kapcsán. Mindehhez titokban, turistának öltözve kellett találkozniuk az újságíróknak Pozsonyban a névtelen forrással…

A lap állításainak lényege, hogy:

  • Az erőmű óriási csúszással, és elszállt költségekkel épülő 3. és 4. blokkja elavult technikával készül
  • Az erőmű bővítésén rengeteg alvállalkozó dolgozott, a több ezer munkás nagy összevisszaságban, babiloni körülmények” között volt kénytelen dolgozni, ez hozzájárult a költségek növekedéséhez
  • Több ezer lyukat fúrtak az épületet statikai megerősítését szolgáló 60 ezer acélllemezbe, amitől az erőmű az “ementáli sajthoz” vált hasonlatossá.

A cikk szerint mindezek óriási veszélyt hordoznak magukban, ami atomkatasztrófához vezethet.

A cikkben a GLOBAL 2000 nevű osztrák atomenergia-ellenes civil szervezet is megszólal, szerinte az erőmű kártyavárként fog összedőlni.

A szlovák hatóságok azt mondják, minden rendben, a bővítés folyamatairól rendszeres tájékoztatást adnak egyebek mellett a GLOBAL 2000-nek is, de ők a rémhírterjesztéstől sem riadnak vissza, hogy megakadályozzák az építkezést.

A 3. blokk és az azt hermetikusan védő építmény nyomáspróbái is rendben lezajlottak, nem volt semmi hiba a szlovákok szerint.

Az Index által megszólaltatott magyar szakember, Aszódi Attilát, a BME Atomenergetika Tanszékének egyetemi tanára is azt mondja: az osztrák lap által felvonultatott bizonyítékok valójában semmit sem bizonyítanak. A lyukas acéllemezekről így beszélt a lapnak:

“Ez egy vastag falú vasbeton szerkezet, aminek van egy mechanikai tartófunkciója, azaz megtartja az épületet, és van egy gátfunkciója, hogy egy baleset során a radioaktív anyag ne tudjon kijutni a környezetbe. Önmagában az, hogy ezt a falat megfúrják vagy hogy hány furatot készítenek benne, nem mond semmit. Az a kérdés, hogy a két funkció – hogy megálljon az épület és hogy elzárja a környezettől ezeket az anyagokat – a fúrásokon keresztül sérült-e vagy sem”

Az elavult technika kapcsán elmondta, hogy az erőmű a szovjet időszakban épült, az akkori technikát nem lehet összehasonlítani a maival, de most egy régi technológiával épült erőművet bővítenek, ezt nem lehet összehasonlítani egy új tervezésű erőművel.

A szabályok sokat szigorodtak és szigorodnak folyamatosan, azokat pedig szigorúan be kell tartani, sokkal kevesebbért is zártak már be atomerőművet Európában.

Az erőmű ellen, amely Magyarországhoz, mind Ausztriához rendkívül közel van, sokszor tiltakoztak már nálunk és az osztrákoknál is.

blikk, index

Hasonló hírek

Ezt állítja az amerikai titkosszolgálat Putyinról

Mazsi

tt vannak a helyszínek, ahol találkozhat Trump és Kim

Géza

Isztambuli robbantás: őrizetben 3 orosz állampolgár

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------