Image default
Tudástár - minden érdekesség

Térj át, vagy meghalsz: Fenyegető feliratok jelentek meg svédországi szír üzleteken

A Göteborgban élő szír keresztények a hazájukból érkező terroristáktól rettegnek

Göteborgban az elmúlt hetekben több üzletre is az Iszlám Állammal szimpatizáló feliratot festettek – számol be a The Local svéd kiadására hivatkozva a Mandiner.

A vörös festékkel elkövetett egyik graffitit egy szír származású keresztény család pizzériájára festették fel, a 16 éves fiú, Jacob Asmar szerint nagyon félnek: „Azt hiszem, ez borzalmas, mert olyan gondolataink támadnak, amelyeket nem szeretnénk…hogy most meg fogunk halni, mert ez a terrorista csoport Göteborgba jön”. Mint mondta, határozottan megváltozott a hangulat a városban, ahogy újabb és újabb tömegek hagyják el a háborús Szíriát.

Térj át, vagy meghalsz

Térj át, vagy meghalsz! (fotó: Göteborgs-Posten)

„Akik Göteborga jönnek (…) nem hinném, hogy mind jó emberek. Azt hiszem, sokan ehhez a terrorcsoporthoz tartoznak. Azt akarják, hogy Európa is olyan legyen, mint ők, és ezért jönnek Európába.” – nyilatkozta Asmar, aki már Svédországban született. Édesapja, Juszuf Asmar a helyi Göteborgs-Postennek a zsidók ’30-as évekbeli németországi üldöztetéséhez hasonlította a történteket, azt mondta, akkor volt szokás, hogy Dávid-csillagot festettek a zsidók üzleteire.

Svédországban mintegy tízezer szíriai keresztény él, vezetőik csütörtök éjjelre válságtanácskozást hívtak össze a történtek miatt. Egyikük, Joszef Garis szerint Göteborg egyike az Iszlám Állam toborzóközpontjainak. „Képzeld el, hogy az országodból az üldöztetés elől menekülsz, itt Svédországban meg az Iszlám Állammal szimpatizáló szomszédod mellett vagy kénytelen élni” – mondta.

Mona Sahlin, a svéd szociáldemokraták korábbi pártelnöke, aki jelenleg az ország szélsőségek elleni koordinátora pénteken a svéd közrádióban a nácikhoz hasonlította az Iszlám Államot, amit a világ legveszélyesebb terrorszervezetének nevezett: „Remélem, hogy az emberek ugyanúgy tekintenek az Iszlám Állam zászlajára, mint a horogkeresztre!”

Jonas Ransgård, a jobbközép Mérsékelt Párthoz tartozó göteborgi önkormányzati vezető azt mondta a rádiónak, hogy „az egyéneket célzó fenyegetések Göteborg és Svédország számára is veszélyt jelentenek”.(…) „Ez gusztustalan, elfogadhatatlan és nagyon súlyos.”

Forrás: kolozsvaros.ro

Hasonló hírek

A digitális szerzői jogok szabályozása az EU-ban

info

Miért kiabálunk, amikor dühösek vagyunk?

Mazsi

Már megszálltak minket: Hatalmas földönkívüli anyahajó kering a Föld körül (+Videó)

Géza