Hirmagazin.eu
Főoldal » Tényleg börtön jár ha valaki nem fizet gyerektartást
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Tényleg börtön jár ha valaki nem fizet gyerektartást

Akár már a tartásdíj fizetésének határideje utáni napon a rendőrséghez fordulhat az, aki nem kapta meg gyermeke után a pénzét – volt, aki azonnal élt is a lehetőséggel.

Azt a Mari is pontosan tudja, nem azért nem fizetek, mert nem akarok, hanem azért, mert egyszerűen nem tudok – mondta egy kétgyermekes, elvált mohácsi édesapa lapunknak. – Megesett, hogy hónapokig pontosan odaadtam a pénzt, ám egyszer-egyszer megcsúsztam, ő meg elrohant a rendőrségre. Tudom jól, csak azért csinálja, hogy keresztbe tegyen – fakadt ki.
„Mari” persze másképp látja:
– Engem az egyáltalán nem érdekel, miért nem akar, vagy nem tud fizetni. Nem mondhatom a gyerekeknek, hogy a hónap utolsó napjaiban teszem azt azért nem lesz hús ebédre, mert apu nem adott pénzt. Naná, hogy segítséget kérek, amitől aztán megijed, és azonnal fizet – foglalta össze a kérdéssel kapcsolatos gondolatait az asszony.

Ilyen, és az ehhez hasonló történetek gyakorlatilag mindennaposnak számítanak, olyannyira, hogy Baranyában az utóbbi esztendőkben legalább százharminc esetben indítottak tartásdíj elmulasztása miatt nyomozást. Bár tudomásunk szerint arra nem volt példa a megyében, hogy valaki rács mögé került volna a nem fizetés miatt, legutóbb Budapesten egy férfi 108 napot töltött előzetesben, majd felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A fizetés elmulasztóira legsúlyosabb esetben három év börtön is várhat, ám a bírói gyakorlat szerint általában pénzbüntetést, vagy közérdekű munkát szabnak ki rájuk.

Zsobrák Péter, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerint a hatóság elé kerülő ügyek hátterében döntő többségében az áll, hogy a volt házastársak között olyannyira megromlott a viszony, hogy egyszerűen nem tudnak szót érteni egymással, és a hatósághoz fordulnak. A nyomozás során a rendőrök nemcsak az érintetteket hallgatják meg, hanem számos hatóságot – például az adóhivatalt, és a munkaügyi központot – hogy a jogszabályok mentén tisztázzák, módja lett volna-e a fizetésre a tartásra kötelezettnek, hiszen többek között akkor, ha munkanélküli járadéka a minimálbérnél alacsonyabb, saját megélhetését sem tudja biztosítani.

Eljárás nyolcezerért

A tartásdíj elmulasztása miatt a tapasztalatok szerint akkor fordulnak a rendőrséghez, ha már viszonylag tetemes, legalább néhány tíz-, de inkább százezer forintos tartozás halmozódik fel. Ugyanakkor a közelmúltban Komlón arra is volt példa, hogy nyolcezer forintos – minden bizonnyal egy havi járandóság – elmaradás miatt tett valaki feljelentést. Természetesen az összeg nagyságától függetlenül elindult az eljárás.

A nyaralás nem váltja ki

A felelősségre vontak közül többen azzal próbáltak meg védekezni, hogy ugyan készpénzt nem adtak, ám mást igen. Többek között vettek valamilyen drága ruhaneműt a gyereknek, vagy egy-egy értékes ajándékot. Megesett, hogy azzal védekezett valaki, hogy nyaralni vitte el a gyermekét, s úgy vélte, ezzel letudta a tartásdíjat, hiszen az utazás jóval többe került – ám erről szó sincs, azt csakis fizetéssel lehet kiegyenlíteni.

A „papír” a döntő

A rendőrök olyan esetekkel is találkoztak már, amikor nem kizárt, hogy a kötelezett fizetett, csak éppen nem tudta később bizonyítani: volt felesége kezébe adta át az összeget, ám az utóbb mégis feljelentést tett. Az ilyen esetek elkerülhetők, ha postai, vagy banki úton juttatják el az érintettek a havi járandóságot. Körülményesebb eljárás, ha minden egyes fizetés alkalmával tanúkkal aláíratott elismervény is készül.

bama

Hasonló hírek

Kórházi ápolónőt bántalmazott egy férfi Berettyóújfaluban

info

Eltűnés miatt keresi a rendőrség Hegyes Szabinát! Oszd meg, segítsük ezzel is a keresést!

Géza

Lopás miatt keresi őket a rendőrség

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!