Image default
Belföldi hírek Vadászat hírei

Tényleg bármikor lelőhetik a kutyádat, ha póráz nélkül sétáltatod?

Nagy port kavart annak a férfinak az esete, akinek kutyáját sétáltatás közben, tőle 50 méterre lőtte le egy vadász. Utánajártunk, mik a pontos szabályok ilyen esetben.

Tényleg bármikor lelőhetik a kutyádat, ha póráz nélkül sétáltatod?

Tegnap mi is beszámoltunk Michna Sándor történetéről, aki múlt pénteken Budapest közigazgatási határán belül, a mátyásföldi repülőtér mellett sétált keverék kutyájával.

A férfi az Indexnek azt nyilatkozta, tizenkét éve járnak arra. A környéken működik egy kutyaiskola, körülbelül két éve pedig természetvédelmi területet jelző táblákat is kitettek. Magaslesek is vannak ott, mégse gondolta volna álmában sem, hogy az egyikből lelőhetik a kutyáját.

Pedig ez történt: ötven méterre lehetett tőle az állat, amikor nagy durranást hallott. Már szürkület volt, éppen hazafelé tartottak a sétából. Azonnal odarohant, de a kutya már halott volt, mire elért hozzá. Közben látta, hogy a magaslesen mozgolódik valaki, és hamarosan oda is ért a láthatóan zavarban lévő vadász.

“Azt mondta, nagyon sajnálja, és láttam rajta, hogy tényleg sajnálja” – fogalmazott a kutya gazdája. Kihívta a rendőröket, ők kikérdezték mindkettejüket, majd eljárást indítottak. Ennek végén derül majd ki, hogy ki hibázott.

Sándor azóta utánanézett, és megtudta, hogy gyakorlatilag az egész ország vadászterület. Ezért is mesélte el történetét: mint mondja, szeretné mindenkiben tudatosítani, nagyon vigyázzon a kutyájára, mert bármikor lelőhetik.

De tényleg ez a helyzet?

Megkerestük az Országos Vadászkamarát, hogy segítsenek tisztázni a kérdést. A szervezet jogi képviselője, Dr. Székely István elmondta, hogy a törvény pontosan szabályozza, mi NEM minősül vadászterületnek. Ilyen a települések belterülete, a körbekerített lakóingatlanok (akkor is, ha külterületen vannak), a tanyák, közutak, repülőterek, temetők, vasútvonalak.

Ezeken kívül viszont a szakember szerint valóban minden vadászterületnek számít az országban, Szombathelytől Nyíregyházáig. A kutyalövéssel kapcsolatban szintén egyértelműen rendelkezik a törvény:

ha az állat tulajdonosának közvetlen felderítésére nincsen lehetőség, a vadász engedélyezett fegyverével ártalmatlanná teheti a vadat űző kutyát. Feltéve, hogy mindez vadászterületen történik.

A “közvetlen lehetőség” kitétel azért fontos, mert ha például egy faluban élő kutya elkóborol, és kilométerekkel arrébb az erdőben elkezd hajkurászni egy őzsutát, a vadász lelőheti – hiába tudná kideríteni a faluban kérdezősködve, ki a gazdája, ez abban a pillanatban nem számít.

Ami a mostani hírt illeti, Dr. Székely István szerint fontos, hogy a rendőrség tisztázza a pontos körülményeket, mivel a sajtóban elég sok bizonytalan információ jelent meg. “Amennyiben a vadász szabálytalanul járt el, szembe kell néznie a következményekkel. Ha viszont az elejtés szabályos volt, nyilván nem” – mondta.

Szerinte hiába volt csak 50 méterre a kutyája a gazdájától, könnyen előfordulhat, hogy a vadász csak az állatot vette észre. Ehhez elég annyi, ha az ember mondjuk egy bokor takarásában volt épp. Különösen, hogy a beszámoló szerint mindez szürkületben történt.

“Úgy gondolom, hogy ilyen fényviszonyok mellett egy felelős kutyatartó pórázon vezeti a kutyáját, ha az nem annyira fegyelmezett, hogy két-három méternél messzebb ne távolodjon el”

– fejtette ki véleményét a szakember. Ezzel lehet a legkönnyebben megelőzni a hasonló eseteket.

A törvény szerint leghamarabb napkelte előtt egy órával, legkésőbb pedig napnyugta után egy órával lehet vadászni, így ebből a szempontból biztosan nem történt szabálysértés.

Ezen az idősávon túl külön hatósági engedéllyel lehet csak vadászni, kizárólag vaddisznóra és rókára, puskára szerelt lámpa segítségével.

Arról nincs hivatalos adat, mennyire gyakoriak a hasonló balesetek. Dr. Székely István tudomása szerint évente néhány alkalommal fordulhat elő ilyesmi, pontos számot azonban nem tud mondani, mivel sem az érintett vadásznak, sem a rendőrségnek nincs feléjük jelentési kötelezettsége. Ha a rendőrség kimondja egy vadász felelősségét, arról az adott megyei Vadászati Hatóságot tájékoztatják, ők továbbítják aztán az ügyet a Kamarának.

Összefoglalva: a törvény elég tág mozgásteret biztosít a vadászoknak a mostanihoz hasonló esetekben, így

az a legjobb, ha külterületen járva minden kutyatulajdonos kizárólag pórázon sétáltatja a kedvencét.

Nem tökéletes fényviszonyok esetén pedig egy láthatósági mellényt sem árt a kutyára tenni.

 

Hasonló hírek

Közleményt adott ki a posta a márciusi nyugdíjakról

Mazsi

Konkrétan az egész internet Kunhalmi Ágnes MTVA-s műesésén röhög! (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg te is!

Géza

Elhunyt Domán István főrabbi

info