Hirmagazin.eu
Főoldal » Tények és tévhitek az emlővizsgálatról
Egészség - betegség

Tények és tévhitek az emlővizsgálatról

Az úgynevezett háttérsugárzás mindennapjaink része, elkerülhetetlen, és nem is foglalkozunk vele. Miközben sok nő azért nem megy mammográfia-vizsgálatra, mert attól fél, hogy fáj, és a szervezetet ért sugárterhelés daganatot okoz. Ez nem más, mint nagyfokú tájékozatlanság. Az természetes, hogy valaki repülőre ül, és távoli helyekre utazik. Ezalatt is éri kozmikus sugárzás minket. A hosszan tartó utazáskor ez nem is kevés. Mégsem aggódik senki!

Szakemberek évtizedek óta vizsgálják a mammográfiás szűrés okozta sugárterhelést, a mammográfiás gépek üzembe helyezését. Működését sugárfizikusok rendszeresen ellenőrzik, engedélyük nélkül nem lehet használni egyetlen gépet sem – reagál Dr. Náhm Krisztina radiológus főorvos. A fájdalom pedig szubjektív, és az életben számos olyan vizsgálaton esünk át, amelyik fáj, kellemetlen, de valamilyen okból szükséges.
női-mell-Kép-pixabayDr. Náhm Krisztina – több mint 30 év emlődiagnosztikai gyakorlattal a háta mögött -, évente kb. 100–150 megoperált és diagnosztizált beteg adatait dolgozta fel rendszeresen. A Magyar Radiológusok Társasága Emlődiagnosztikai Szekciójának vezetőségi tagja elmondta, hogy az emlődiagnosztika, az emlőrák szűrése a radiológus orvos szakmai feladata, közülük is a jártassági vizsgát tett orvos kompetenciája, mert a legtöbb ismeret és tapasztalat is az övé.

A főorvosnő szerint az évek óta, a témáról megjelent cikkek, laikusok által közölt vélemények szakmai hibákat, ferdítéseket, nem pedig a valóságnak megfelelő adatokat tartalmaznak. Olyan diagnosztikai módszereket javasolnak ezek a riogatások, amelyeket a szakmai kollégiumuk alkalmatlannak tart, a tudomány mai állásának megfelelően nem validált, és a módszerek diagnosztikai értéke nem éri el a hagyományos módszerekét – mondja a főorvosnő. S mindezt kontroll nélkül tehetik. Ha egy megvásárolt termék összetétele vagy ismertetője nem a valóságnak megfelelő adatokat tartalmaz, a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indít a gyártó ellen, és az elkövető komoly büntetésre számíthat. Ezzel szemben a nők életével, egészségével bárki játszhat – folytatja.

A radiológusok azért ragaszkodnak a mammográfiához, mert objektív, az emlő összes részét ábrázolja, standardizálható, és ez az egyetlen módszer, amely a mikro-meszesedéseket ki tudja mutatni, az elrendeződésük-jellegzetességük alapján a jó vagy rosszindulatúságukat is láttatja. Az emlőrák egyik nagyon korai formájában, a DCIS-ben nincs tumortest, csak speciális mikro-meszesedés jelzi, hogy ott „in situ” daganat van, amelyben a daganatsejtek még nem lépték át a határokat. A mammográfia kb. 2 évvel korábban mutathatja ki a rosszindulatú daganatot, még mielőtt az tapintható lenne. Ez a mammográfiás szűrés alaptétele.

Az emlő ultrahangvizsgálata csak a nagyon fiatal (30 év alatti) hölgyek esetében „elég” a véleményadáshoz, de nem ritka, hogy kérdéses esetben még a fiataloknál is elvégezzék a mammográfiát. Később, 40 éves kor felett az ultrahangvizsgálat nem alkalmas önállóan a mellrák szűrésére, ám hasznos kiegészítő eljárás a mammográfiát követően.

A CT lézer mammográfia, az akusztikus impedancia vizsgálat, a transzillumináció, a hőtérkép és egyéb módszerek diagnosztikus értéke a tudomány mai állása szerint messze alatta marad az előzőekben említetteknek. Nincs tudományosan elfogadott mérési adat ezeknek a módszereknek a fajlagosságáról és az érzékenységéről. A CT lézer mammográfia olyan sok nőnek vezette félre az ellátását, hogy a Magyar Radiológusok Társasága szakmai állásfoglalásban írta le, hogy ez a módszer nem alkalmas emlődiagnosztikára.

A világ fejlett országaihoz hasonlóan, kiemelt programként Magyarországon is bevezették mammográfiás emlőrákszűrést a 45–65 év közötti női lakosság körében. A szűrés ingyenes, a megjelenési arány mégis csak 40% körüli. Pedig a betegség ebben a korcsoportban a leggyakoribb, az összes emlőrákok negyede a fiatalabb, másik negyede pedig az idősebb korosztályt érinti. Sajnos a szűréssel a mellrákoknak csak kb. 90%-át tudják időben felismerni, 5–10% körüli a nagyon agresszív, gyorsan növekedő daganatok aránya, ezért nem hagyható el az otthoni önvizsgálat sem – hangsúlyozza a főorvosnő. Ha a csomót érzékeli a beteg és azonnal orvoshoz fordul, akkor is jó a gyógyulás esélye a megfelelő vizsgálattal és a személyre szabott kezeléssel.

Szigethy Emma

 

forrás: életforma.hu

Hasonló hírek

Miért egészséges a füge?

Mazsi

Nem koronavírusos a lázasan Budapestre érkezett kínai nő

Géza

Így gyógyít az őszi zöldség, ilyen finom még nem volt a cékla

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------