Hirmagazin.eu
Főoldal » Tengervízből készít iható vizet a napelemes rendszer
Tudástár - minden érdekesség

Tengervízből készít iható vizet a napelemes rendszer

Az emberi létezésnek egyik alapfeltétele a tiszta ivóvízhez való hozzáférés.

Míg ez a szükséglet egyes nyugati, fejlett országokban alapvető feltételnek számít, addig a Föld számos területén komoly problémát okoz ennek hiánya.

Becslések szerint közel 800 millió ember éli úgy mindennapjait, hogy nincs elérhető közelségben fogyasztható, tiszta ivóvíz. Hasonlóan nagy, már-már globális problémát jelent a folyamatosan fejlődő gazdaság és növekvő népesség elektromos áram iránti szükségleteinek kielégítése, ami főként a fejletlenebb világ országaiban jelentkezik. Mindezért a környezeti terhek növelésének elkerülése érdekében a legjobb megoldásnak az tekinthető, ha az energiaszükségleteket megújuló energiaforrásokból – például napenergiával – állítanák elő. Elsőre nem is gondolnánk, hogy a napenergiának és a víztisztitásnak köze lehet egymáshoz, pedig a fent megnevezett két probléma kezelésében jelenthetne egyedi megoldást az Abdullah Királyi Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói által kifejlesztett berendezés, amely napenergia termelése mellett lehetővé teszi a víz tisztítását is. Az eszköz forradalmi jellegét az adja, hogy az ismert víztisztító berendezések komoly energiaszükségletet igényelnek, melynek előállítása bizonyos területeken nem adott, viszont biztosított a folyamatos napsütés és ezáltal a napenergia hasznosításának lehetősége is.

A BERENDEZÉS TECHNOLÓGIAI HÁTTERE

A berendezés tetején napelempanel helyezkedik el, amely alatt több szinten a még kezeletlen víz vezethető át. A készülékre szerelt napelemek hatékonysága nagyjából 11 %, ami szinte megegyezik az épületekre szerelt panelek értékével. A napelemek felmelegedésből származó járulékos hőt felhasználva felmelegszik az alatta áramló víz, ami így párologni kezd. A lecsapódó gőz egy membránon megszűrve pedig újra cseppfolyóssá válik. Ezt követi egy hőkezelés, majd többszörösen az elpárologtató folyamat, végül pedig elérhetővé válik a fogyasztható édesvíz. A fejlesztés ugyanezzel a módszerrel lehetővé teszi tengervíz tisztítását is. Ez a technológiai folyamat lehetővé teszi azt is, hogy az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott szint alatt maradjon az ólom-, réz-, nátrium-, kalcium- és magnéziumszint az előállított ivóvízben. A berendezés egyik további nagy előnye, hogy könnyedén bővíthető, így háztartások mellett akár ipari jellegű igényeket is ki tud elégíteni. Az előállított édesvíz így nem csak emberi fogyasztásra lesz alkalmas, hanem mezőgazdasági célokra (öntözésre, állatok itatására) is.

alternativenergia, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Megelőzhető, hogy a gyereket bennfelejtsék a forró autóban

info

Vajon mit rejt? Felnyitották Jézus sírját Jeruzsálemben

Mazsi

Felnyitották a titokzatos egyiptomi óriásszarkofágot, ami napok óta lázban tartotta a világot

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------